SHAH ALAM – Tular baru-baru ini mengenai dakwaan yang mengaitkan Menu Rahmah dengan penyakit kanser dan autisme kerana pengguna dikhuatiri mendapat hidangan yang bermutu rendah.
Menyangkal dakwaan tersebut, Ketua Wanita IKRAM Negeri Selangor, Prof. Dr. Norhasmah Sulaiman yang dihubungi pemberita tidak lama selepas itu mengesahkan bahawa Menu Rahmah yang diperkenalkan tersebut telah memenuhi keperluan nutrisi yang seimbang kerana mempunyai sumber karbohidrat, protein dan vitamin.
Dalam kenyataannya yang telah disiarkan di akhbar Sinar Ahad bertarikh 19 Februari, beliau yang juga merupakan Ketua Jabatan Pemakanan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, UPM itu menjelaskan bahawa Menu Rahmah telah mengikuti standard menu sihat seperti yang telah disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
Katanya lagi, adalah tidak wajar membuat dakwaan Menu Rahmah boleh menyebabkan kanser atau autisme kerana hidangan tersebut merupakan hidangan yang biasa dimakan oleh rakyat Malaysia.
Terdahulu, Prof. Dr. Norhasmah turut bersiaran langsung di Astro AWANI pada 10 Februari lalu bagi mengupas mengenai pelaksanaan Menu Rahmah daripada aspek nutrisi dalam kepelbagaian menu hidangan berkenaan dan beliau menyifatkan Menu Rahmah yang diperkenalkan tersebut telah pun memenuhi aspek pemakanan sihat dan seimbang.