ANAK MUDA KELANTAN MERIAHKAN HIKAM 2015

hikam1

Kota Bharu mengambil inisiatif untuk menganjurkan satu sesi khas Timbalan Presiden bersama anak muda. Sesi ini dikenali sebagai Himpunan Anak Muda IKRAM Kelantan (HIKAM) 2015 yangberlangsung di ruang solat Masjid Al-Banna bertempat di Kompleks Pendidikan Aman Binjai.

HIKAM 2015 dimeriahkan dengan kehadiran kira-kira 100 anak muda IKRAM Kelantan yang terdiri daripada ahli IKRAM Siswa dan belia IKRAM Kelantan serta pimpinan pelajar BADAR Sekolah Menengah Islam Aman, Binjai. Dalam majlis ini, Timbalan Presiden menyeru anak muda untuk menggembleng tenaga dan khidmat dalam mengarusperdanakan fikrah negara rahmah dengan mengambil ibrah dari surah Yusuf ayat 108,

‘Katakanlah (wahai Muhammad): “inilah jalanku; aku dan dan orang-orang yang menurutku, menyeru manusia umumnya kepada agama Allah dengan berdasarkan keterangan dan bukti yang jelas nyata; (dan aku menegaskan:) Maha Suci Allah (daripada segala i’tiqad dan perbuatan syirik) dan bukanlah aku daripada golongan yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain.”

Ustaz Hasanuddin juga turut menegaskan bahawa anak muda perlu mempunyai jiwa yang ahrar (bebas) dan abrar (baik), bebas serta berani menyatakan kebenaran tetapi terpandu oleh kebaikan. Dua elemen ini menjadikan anak muda tidak hanya menjadi pengikut tanpa memahami tujuan, sebaliknya melahirkan pemuda yang berani dan tegas dengan kebenaran.

Dalam sesi penggulungan sebelum HIKAM 2015 menutup tirai, 4 wakil anak muda yang terdiri dari wakil remaja, mahasiswa dan belia berpeluang menyuarakan pandangan dan menyampaikan penghargaan buat kepimpinan IKRAM yang tidak jemu menyantuni anak muda dan sentiasa memperuntukkan masa untuk duduk bersama walau dalam kesibukan tanggungjawab yang lain.

Puan Sharifa Azlin Hamid mewakili suara belia wanita berkongsi 4 elemen penting untuk diteliti oleh setiap yang bergelar da’ie di bawah kata kunci, P.A.C.U: P – Preparation (persiapan sebagai da’ie), A – Aim high (Cita-cita yang tinggi)/ Attitude (Sikap), C – Challenges (Cabaran) dan U = Ubudiyyah (Pengabdian diri kepada Allah semata).

Turut hadir memberi sokongan dalam majlis tersebut ialah YDP IKRAM Kelantan, Ustaz Dr Mohd Shaarani Mohd Naim dan YDP IKRAM Daerah Kota Bharu, Dr. Adam Sapran serta beberapa lagi ahli jawatankuasa negeri dan daerah IKRAM Kelantan. Semoga dengan kehadiran wakil pimpinan IKRAM Kelantan ini menyuntik semangat anak muda untuk terus menyemarakkan dakwah dan tarbiah di bumi Kelantan ini. Majlis berakhir sekitar 11.30 malam. Semoga dari perhimpunan ini, bakal melahirkan generasi da’ie yang punya hamasah yang tinggi dari takungan yang baik demi memacu bumi Malaysia menuju negara rahmah, insyaallah

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia