Konvoi Amal Perpaduan Zon Selatan 2022

Johor Bahru, 10 September 2022 – Sambutan Bulan Kebangsaan 2022 merupakan program memupuk perpaduan anjuran IKRAM dengan kerjasama Kementerian Perpaduan Negara. Sambutan Bulan Kebangsaan 2022 (SBK2022) mula diraikan pada 1 Ogos hingga 16 September 2022 dengan pelbagai acara menarik termasuk Konvoi Amal Perpaduan.

Konvoi Amal Perpaduan Zon Selatan bermula di Kompleks IKRAM Johor. Konvoi ini disertai oleh 39 motorsikal berkuasa tinggi dan 50 penunggang dari MyIKRAM Bikers dan Johor Bikers. Konvoi yang bermula dari Kompleks IKRAM Johor meneruskan perjalanan ke enam persinggahan iaitu Simpang Renggam, Plaza Tol Bukit Gambir, Parit Jawa di Muar, Tanjung Kling di Melaka, Kampung Kepis Johol di Negeri Sembilan dan berakhir di Parit Raja, Batu Bahat pada 11 September 2022. Di setiap persinggahan, konvoi amal perpaduan akan menyerahkan sumbangan kepada golongan B40 yang telah dikenal pasti oleh pihak IKRAM kawasan tersebut, berbentuk barangan dapur dan juga tunai. Sumbangan ditaja bersama oleh IKRAM, MYCARE dan YAYASAN IKRAM.

Peserta konvoi turut mengambil peluang beramah mesra dengan masyarakat tempatan dalam usaha menyemarakkan kempen kesedaran tentang bulan Kebangsaan untuk memupuk semangat perpaduan di kalangan ahli komuniti. Ini selari dengan hasrat IKRAM, sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang berasaskan idea kefahaman Islam yang syumul dalam konteks realiti Malaysia, dengan meletakkan kepentingan perpaduan sebagai satu keutamaan dari perspektif realiti Malaysia dan aspirasi Islam.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

[supsystic-social-sharing id='1']
Author picture

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia