Jom Street Dakwah – Catatan Puan Nor

jom street dakwah 2

Saya bertanya beberapa soalan berkaitan dengan perniagaannya. Respon daripadanya agak baik. Alhamdulillah, banyak yang beliau tahu tentang Nabi Muhammad dan Islam kerana beliau seorang Kristian dan semasa masih bersekolah dahulu, beliau berkawan dengan orang Melayu Islam. Beliau berumur 29 tahun dan telah memberikan nombor telefonnya kepada saya.

Seorang lagi mad’u yang saya temui adalah seorang lelaki yang berketurunan Cina. Beliau sanggup berbual dan menjawab soal-selidik serta sudi menerima risalah yang diberikan. Namun begitu, beliau hanya memberikan nama sahaja dan enggan memberikan nombor telefonnya.

Ada beberapa orang lagi yang saya temui termasuklah yang hanya ingin menerima risalah sahaja tetapi tidak ingin ditemubual. Ada juga yang enggan ditemubual dan enggan menerima risalah yang diberikan.

Apapun, pengalaman pertama ini mudah-mudahan menjadi motivasi kepada saya untuk melakukan ‘street dakwah’ yang seterusnya. Cabarannya terlalu kecil jika dibandingkan dengan apa yang telah dihadapi oleh Rasulullah s.a.w dalam menyampaikan ajaran Islam.

Hidayah hanya milik Allah. Hati manusia juga milik Allah. Waallahu aklam.

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia