Perkasakan Pendidikan Anak-Anak, IKRAM Perak tawarkan program IMPAK

Bagi menyokong untuk menghasilkan warganegara yang berilmu pengetahuan dan memiliki sahsiah unggul, Pertubuhan IKRAM Negeri Perak telah melancarkan program IMPAK (Ibu Bapa Memastikan Peningkatan Akademik Anak-Anak) di Ipoh dan Simpang Pulai. Program IMPAK adalah satu program pendidikan ibu bapa  bagi membantu anak-anak dalam pembelajaran di rumah. IMPAK mengandungi sepuluh modul yang merangkumi aspek-aspek membina keyakinan ibu bapa dalam memberikan sokongan kepada anak-anak, pengurusan rumah, kemahiran belajar, kemahiran pengurusan kewangan, kemahiran penyelesaian masalah dan kemahiran pengurusan kesihatan keluarga. 

Modul IMPAK  di hasilkan secara usahasama Tamil Foundation Malaysia dan Gabungan Bertindak Malaysia. IMPAK telah dilaksanakan di banyak komuniti merentasi pelbagai kaum di Malaysia dan memberikan kesan yang positif terhadap peningkatan akademik anak-anak dalam kalangan ibu bapa yang mengikuti program ini. 

Di Negeri Perak, IMPAK di laksanakan oleh IKRAM Perak melalui Jawatankuasa Wanita IKRAM Negeri Perak. Perlaksanaan IMPAK dalam komuniti dilaksanakan dengan kerjasama daripada rakan komuniti setempat. Rakan komuniti yang terlibat dalam perlaksanaan IMPAK di Ipoh adalah  Jawatankuasa Masjid Abdul Rahman Auf, Ipoh Perak. Manakala program IMPAK di Simpang Pulai dilaksanakan dengan kerjasama Sekolah Menengah Kebangsaan Simpang Pulai. 

 

Penyertaan ibu bapa dalam program IMPAK adalah secara sukarela dan bayaran penyertaan adalah percuma. IMPAK dikendalikan oleh jurulatih yang terdiri daripada ahli Pertubuhan IKRAM Malaysia. Semua jurulatih diberikan latihan dan tauliah oleh sekretariat IMPAK Kebangsaan. Semoga program IMPAK ini akan dapat menyumbang secara positif kepada meningkatkan kemahiran dan kualiti bimbingan ibu bapa dalam membantu pembelajaran anak-anak. Ini seterusnya akan dapat menyumbang kepada kemenjadian pelajar sekolah. 

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia