Bendung Jenayah Melalui Kawalan Keselamatan

bendung jenayah

Justeru, IKRAM Wilayah Persekutuan menyarankan agar pihak berkuasa dapat mempertingkatkan lagi kawalan keselamatan untuk membendung kegiatan jenayah. Di samping itu, masyarakat juga diharap dapat memberi kerjasama dan sokongan terhadap usaha pihak berkuasa. Para ibu bapa pula diharapkan dapat mengawal siaran televisyen mahupun filem yang ditayangkan di rumah, terutamanya yang mempunyai unsur ganas dan melampaui batas. Para asatizah diharap dapat terus berperanan mempergiatkan kempen-kempen kesejahteraan awam demi keharmonian masyarakat.

Dalam hal ini, IKRAM Wilayah Persekutuan menggesa semua pihak untuk memastikan keselamatan nyawa setiap warga terjamin, seperti yang dituntut oleh maqasid syariah. Ini adalah sejajar dengan salah satu ciri negara rahmah yang diperkenalkan oleh IKRAM iaitu “kebajikan, kesihatan dan keselamatan rakyat terpelihara”.

Pada kesempatan ini juga Pertubuhan IKRAM Malaysia Wilayah Persekutuan merakamkan ucapan takziah kepada keluarga mangsa di atas kejadian bunuh dan tembak berhampiran Setapak Sentral.

Marilah kita bersama bersatu membanteras jenayah agar Malaysia menjadi sebuah negara rahmah.

Prof Dr Sahrim Bin Ahmad
YDP IKRAM Wilayah Persekutuan

Untuk sebarang pertanyaan berhubung kenyataan ini, sila hubungi Prof. Dr. Sahrim di talian 019-3302096.

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia