Ibu mencuri: Tindakan polis tidak teruskan kes amat dihargai

IKRAM Legal menyatakan rasa penghargaan kepada pihak Polis khususnya kepada Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Nik Ezanee Mohd Faisal atas keprihatinan dan rasa simpati mereka untuk tidak meneruskan kes terhadap seorang ibu yang ditahan kerana kerana disyaki mencuri kek pandan, sosej dan dua (2) pek Kool Fever di sebuah pasar raya untuk anak-anaknya yang sedang dalam kelaparan pada 20 Januari 2021.

 

Kami juga memuji tindakan pihak Polis yang telah mengambil inisiatif untuk melawat keluarga si ibu tersebut dan memberikan sumbangan barang keperluan kepada mereka pada pagi 21 Januari 2021.

 

IKRAM Legal berpandangan bahawa tindakan pihak Polis tersebut adalah selari dengan konsep undang-undang yang adil, saksama dan rahmah yang mana adalah wajar untuk seseorang rakyat itu untuk dikecualikan daripada hukuman sekiranya terdapat bukti-bukti yang menunjukkan bahawa kesalahan mencuri yang disyaki dibuat tersebut adalah kerana desakan kehidupan akibat kelaparan atau kebuluran.

 

Hal ini juga adalah sepertimana yang pernah berlaku dalam sejarah Islam yang mana Sayidina Umar al-Khattab RA, khalifah Islam kedua pernah bertindak menangguhkan pelaksanaan hukuman hudud disebabkan oleh musim kebuluran pada masa tersebut.

 

IKRAM Legal selanjutnya menegaskan bahawa tindakan pihak Polis tersebut tidaklah memberi maksud bahawa seseorang itu adalah bebas untuk mencuri sekiranya lapar. Kesalahan tetap adalah kesalahan yang mana pihak Polis perlu mengambil tindakan demi menjaga keamanan dan keselamatan negera.

Namun, sekiranya selepas sisatan pihak Polis mendapati bahawa kesalahan yang dibuat tersebut adalah disebabkan oleh keperluan kehidupan yang amat mendesak, maka adalah amat wajar untuk pihak Polis menggunakan budi bicaranya untuk tidak meneruskan dengan kes tersebut dan malah memberikan bantuan yang sewajarnya kepada orang yang disyaki dan/atau orang yang ditahan tersebut atas dasar kemanusiaan.

 

IKRAM Legal berharap agar semua pihak tanpa mengira pangkat, agama dan bangsa dapat mengambil contoh daripada peristiwa ini, sekali gus bersama ke arah membina Malaysia sebagai sebuah Negara yang Rahmah.

 

Marwan bin Abdullah
Pengerusi IKRAM Legal

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia