Hari Kanak-kanak 2023: Hak Kami, Masa Depan Kami

Hari Kanak-kanak 2023: Hak Kami, Masa Depan Kami | IKRAM

Sempena meraikan Hari Kanak-kanak pada 20 November 2023 ini, marilah kita bersama-sama memperingati potensi, kegembiraan dan daya tahan tidak terbatas yang dimiliki oleh ahli-ahli termuda masyarakat kita. 

Sambutan ini berperanan mengingatkan kita tentang tanggungjawab untuk memupuk, melindungi dan memperkasakan setiap kanak-kanak, memastikan mereka mempunyai peluang untuk berkembang maju dan mencapai potensi sepenuhnya.

Tema Hari Kanak-Kanak tahun ini, “Hak Kami, Masa Depan Kami” menekankan kepentingan  menghormati dan mengiktiraf hak kanak-kanak selaras dengan Konvensyen Mengenai Hak Kanak-kanak (UNCRC).

Tema ini menyeru kita semua sama ada sebagai ibu bapa, pendidik, pembuat dasar mahupun komuniti untuk mewujudkan persekitaran yang di dalamnya setiap kanak-kanak berasa dihargai, didengari dan disokong.

Penting untuk memupuk masyarakat inklusif yang merangkumi kepelbagaian, menghormati hak kanak-kanak dan menyediakan peluang yang sama untuk pembangunan holistik mereka. 

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) menyedari bahawa kesejahteraan anak-anak kita melampaui kesihatan fizikal; ia turut merangkumi aspek mental, emosi, dan sosial.

Oleh itu, komitmen kita seharusnya meliputi penyediaan akses kepada pendidikan berkualiti, penjagaan kesihatan, persekitaran yang selamat dan peluang untuk ekspresi kreatif dan bermain.

Wanita IKRAM menzahirkan rasa kesal dan menuntut pembelaan ke atas kanak-kanak di Palestin yang telah dinafikan hak mereka untuk hidup dan dilindungi daripada keganasan, juga dinafikan akses kesihatan yang baik dan pendidikan akibat penindasan yang dilakukan oleh Israel.

Sehingga tarikh 20 November 2023, jumlah kematian melibatkan kanak-kanak telah mencecah 5500 orang di Palestin. 

Di Malaysia hari ini, kita turut menghadapi pelbagai isu melibatkan keselamatan kanak-kanak, pendidikan, peningkatan kes bantut dan keselamatan digital.

Kita telah dikejutkan dengan siri insiden kematian kanak-kanak sejak akhir-akhir ini akibat hipertermia kerana tertinggal di dalam kereta oleh ibu bapa dan juga kes kecuaian penjagaan kanak-kanak di taska. 

Langkah-langkah drastik perlu diambil untuk menjamin keselamatan kanak-kanak melibatkan kesejahteraan fizikal dan mental ibu bapa, tahap kepakaran penjaga dan pengasuh serta peningkatan pemantauan menggunakan teknologi digital dan penguatkuasaan undang-undang.

Pengarah Jabatan Pembangunan Kanak-Kanak di Jabatan Kebajikan Masyarakat, Dr Sopian Brahim telah menyatakan bahawa tema sambutan tahun ini akan memberi tumpuan kepada pembangunan bakat dalam kalangan generasi muda negara.  

IKRAM percaya kanak-kanak memerlukan ruang yang selamat dan selesa untuk mereka berkembang dengan baik dan mendapat sokongan yang sewajarnya.

Melalui inisiatif ruang SALAM (Sayangi dan Lindungi Anak-anak Malaysia), kami berhasrat untuk mewujudkan ruang-ruang komuniti khusus untuk kanak-kanak melibatkan usaha kolaboratif, memberi tumpuan kepada keselamatan, aktiviti-aktiviti menarik yang menyokong perkembangan dan pembesaran anak-anak, sokongan psikososial dan memupuk rasa kemasyarakatan dalam kalangan kanak-kanak dan keluarga.

Wanita IKRAM bersedia untuk berganding bahu dengan semua pihak demi mewujudkan sinergi, kerjasama dan penggemblengan tenaga yang lebih agresif dan berterusan dalam aspek pembangunan kanak-kanak bagi menghasilkan generasi MADANI yang kita idamkan. 

Ustazah Sallawahiu Mohd Salleh
Ketua Wanita
Pertubuhan IKRAM Malaysia 

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia