Global March to Jerusalem (GMJ) 30 Mac: Solidariti antarabangsa membela Palestin

Tarikh 30 Mac 2012 dipilih kerana ianya merupakan simbolik bagi hari yang bersejarah yang terpahat di memori masyarakat Palestin iaitu ‘Palestine Land Day’. Tarikh 30 Mac ini turut dijadikan sebagai acara tahunan antarabangsa yang melibatkan masyarakat di seluruh dunia untuk menunjukkan perpaduan kita dengan masyarakat Palestin dan untuk melindungi Baitulmaqdis sebagai kota suci.

Oleh itu, Global March to Jerusalem (GMJ) adalah perjuangan antarabangsa menuntut kebebasan untuk Baitulmaqdis dan masyarakat Palestin di samping bertekad untuk mengakhiri dasar Aparteid dan polisi pembersihan etnik yang memberi kesan mendalam terhadap rakyat, tanah jajahan dan kesucian Kota Baitulmaqdis yang mana merupakan satu jenayah bukan sahaja terhadap rakyat Palestin, bahkan terhadap semua masyarakat di seluruh dunia.

Sehubungan dengan itu, satu perarakan keamanan akan dianjurkan secara besar-besaran di beberapa buah benua seperti benua Asia, Afrika, Eropah, Amerika dan Australasia untuk bergerak menuju ke Pa lestin and beberapa negara jiran seperti Jordan, Mesir, Syria dan Lebanon.

Setelah tiba di Palestin pada 30 Mac nanti, perarakan secara aman akan bergerak pula menuju ke Baitulmaqdis atau titik kawasan yang terdekat dengannya. Pada tarikh yang sama, demonstrasi secara aman akan diadakan di hadapan kedutaan Israel di pelbagai ibu negara yang terpilih dan seterusnya akan berlanjutan secara besar-besaran di dataran utama di bandar-bandar besar di dunia seperti Dataran Tahrir, Mesir.

Di Malaysia, Malaysia Global March to Jerusalem (myGMJ) ditubuhkan untuk menerajui sebuah gabungan NGO Malaysia tidak mengira agama, bangsa dan politik untuk menganjurkan sebuah aktiviti kebangsaan serta mengambil bahagian dalam aktiviti GMJ antarabangsa.

Seluruh warga Malaysia daripada semua lapisan masyarakat diajak untuk bersama-sama berganding bahu dalam menjayakan amalan yang mulia ini. Semua tokoh negara, ahli politik, selebriti, tokoh-tokoh hak asasi manusia dan penerbit filem dijemput untuk bersama-sama menyokong aktiviti myGMJ ini.

Beberapa aktiviti telah dijalankan di beberapa tempat dan terdapat juga aktiviti-aktiviti yang masih dalam perancangan dan akan menyusul seiring dengan acara kemuncak GMJ yang akan berlangsung pada 30 Mac 2012 nanti.

Antara aktiviti yang telah dan akan dijalankan ialah kempen kesedaran di sekolah-sekolah dan institut pengajian tinggi, menghantar wakil dari myGMJ untuk menyertai perarakan global di Beirut, konvoi bermotor myGMJ dan flashmob myGMJ di beberapa tempat awam yang terpilih.

Selain itu, kemuncak acara myGMJ akan diadakan pada 30 Mac 2012 di Stadium Malawati Shah Alam untuk diselarikan dengan perarakan lain di seluruh dunia dan konvoi motosikal berkuasa besar (Superbike) yang membawa 131 bendera negara yang mengiktiraf negara Palestin yang akan berkumpul di satu tempat awam berlatarbelakangkan Baitulmaqdis, Masjid Al-Aqsa dan Gereja Nativity.

Sebagai rakyat Malaysia, anda boleh sertai myGMJ atau mana-mana badan yang bersama-sama menganjurkan aktiviti-aktiviti seperti ini. Selain itu, anda boleh menghebahkan mengenai aktiviti myGMJ kepada rakan-rakan di sekeliling anda di samping memboikot apa sahaja yang ada kaitan dengan Israel seperti memboikot barangan, pelancongan, kebudayaan dan acara-acara sukan.

Jom hadir pada Jumaat 30 Mac ini di Stadium Malawati Shah Alam sebagai tanda solidariti antarabangsa membela Palestin di seluruh dunia. Perjuangan membela Palestin adalah perjuangan bersama. Ayuh, sama-sama kita jayakannya!

Sumber:

Blog myGMJ :: FB myGMJ

Video GMJ :: GMJ on TV3

GMJ on Bernama TV (En)

GMJ on Bernama TV (Malay)

GMJ on Astro Awani :: GMJ – The Sun

GMJ – NST :: GMJ – Bernama

Flashmob GMJ :: Flashmob @ Gombak

Flashmob @ Dataran DBKL 1

Flashmob @ Dataran DBKL 2

Aktiviti GMJ

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia