Fokus pembangunan bandar lestari

“Pelancaran ini bertujuan untuk memberi tumpuan kepada pembangunan bandar lestari kerana bandar-bandar terus menjadi penyumbang utama kepada pelepasan gas rumah hijau (GHG), kira-kira 70 peratus daripada pelepasan karbon di dunia,” kata Naib Presiden (Green Living) GreenTech Malaysia, Datin Paduka Hajah Che Asmah Ibrahim.

Beliau berkata, pembangunan bandar dijangka meningkat dan menghasilkan lebih banyak pelepasan karbon yang menyumbang kepada perubahan iklim.

“Di Malaysia, kami telah memperkenalkan Rangka Kerja Bandaraya Rendah Karbon untuk membimbing pihak berkuasa tempatan dan pemaju dalam membuat keputusan mengenai penyelesaian yang lebih hijau.”

Menurutnya, dengan meningkatnya minat dari pihak berkuasa tempatan dalam membangunkan bandar-bandar rendah karbon, pihaknya bertambah yakin sedang berada di landasan yang betul.

“Kami semakin yakin bahawa kami berada di landasan yang betul untuk mencapai matlamat menjadikan Malaysia sebuah ekonomi hijau yang rendah karbon, iklim yang berdaya tahan,” kata Hajah Che Asmah Ibrahim yang juga Ketua Wanita IKRAM dalam ucapannya dalam majlis pelancaran tersebut.

Minggu Bandar Lestari dilancarkan secara rasmi oleh Datuk Bandar Majlis Bandaraya Pulau Pinang, Datuk Maimunah Mohd Sharif.

Turut hadir dalam majlis pelancaran tersebut ialah Duta Malaysia ke Republik Kazakhstan, Syed Mohamad Bakri Syed Abdul Rahman, Timbalan Datuk Bandar Pertama Wilayah Kazakhstan Barat, Arman Utegulov dan Timbalan Datuk Bandar Uralsk, Mirbolat Nurzhanov.

Pelbagai syarikat yang termasuk Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB), Perbadanan Putrajaya, Sime Darby Property Bhd dan Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) turut mengambil bahagian untuk mempromosikan minggu bandar lestari.

Minggu bandar lestari itu diadakan dari 31 Julai hingga 4 Ogos 2017 dan ia melibatkan siri perbincangan dan perbincangan panel bagi perkongsian pengetahuan dan pengalaman serta sesi pemadanan perniagaan untuk memupuk kerjasama antara syarikat Malaysia dan Kazakhstan serta negara-negara yang mengambil bahagian dalam ekspo.

Sumber: NST

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia