Ennahda bantah pembubaran majlis kehakiman Tunisia

Pergerakan Ennahda Tunisia mengeluarkan kenyataannya baru-baru ini membantah keputusan Presiden Tunisia, Kais Saied untuk membubarkan Majlis Kehakiman Tertinggi, dengan menyifatkan keputusan itu sebagai tidak berperlembagaan.

 

“Badan kehakiman adalah pihak berkuasa bebas dan Majlis Kehakiman Tertinggi yang memberikan jaminan kesaksamaannya, kerana ia mewakili salah satu tiang terpenting dalam bangunan demokrasi juga undang-undang asas perlembagaan negara ini.”

 

Walaupun beberapa institusi telah menerima konsensus bantahan daripada beberapa parti yang diwakili di parlimen sebelum ini, namun mereka kini menyokong keputusan untuk membubarkan serta membatalkannya.

 

Dalam tindakan oportunistik yang menyokong laluan penubuhan diktator yang baru muncul, pengkhianatan terhadap kontrak perlembagaan serta pelanggaran yang jelas terhadap piagam juga norma antarabangsa haruslah ditangani.

 

Menurut kenyataan itu lagi, Ennahda menolak keputusan tidak berperlembagaan ini yang bertujuan untuk memperoleh kemudahan keadilan oleh presiden dan mengawal untuk menggunakannya sebagai alat untuk membubarkan lawan politik, menutup ruang suara awam dan mewujudkan sistem peraturan individu mutlak.

 

Justeru, Ennahda menegaskan keazaman tanpa syarat untuk melibatkan diri dalam semua bentuk perjuangan sivil yang aman bersama semua parti, pertubuhan sivil serta rakyat Tunisia untuk membantah keputusan yang tidak adil ini.

 

Perkuatkan badan kehakiman

 

Pergerakan itu turut menggesa agar berhenti menghasut hakim, terutamanya selepas timbulnya ancaman untuk membubarkan ketua Majlis Kehakiman Tertinggi seperti yang dituntut oleh tentera.

 

Majlis Keselamatan juga menyediakan perlindungan yang diperlukan untuknya dan semua hakim, dan untuk memastikan presiden bertanggungjawab atas sebarang pelanggaran maruah, hak dan keselamatan.

 

“Ia mengesahkan bahawa pengasingan kuasa dan kebebasan badan kehakiman adalah keuntungan perlembagaan yang benar-benar tidak dapat dipulihkan.”

 

“Apa yang telah dilakukan oleh Presiden Republik bertentangan sepenuhnya dengan perlembagaan serta apalagi yang tinggal daripada legitimasinya, memandangkan ketidakupayaan sepenuhnya untuk menguruskan pentadbiran negara dan memperbaiki keadaan hidup rakyat juga memelihara maruah mereka,” katanya.

 

Majlis Kehakiman Tertinggi pada Ahad membantah tindakan membubarkan badan itu dan menyatakan bahawa “tiada satu rangka kerja perundangan dan perlembagaan yang sah” membenarkan Saied membubarkan badan itu. Majlis itu juga mengumumkan “ia akan terus menjalankan tugasnya” dan “menolak tekanan terhadap ahli-ahli majlis dan hakim.”

 

Ketua Majlis Kehakiman Tertinggi, Youssef Bouzacher baru-baru ini berkata, keputusan presiden untuk membubarkan badan itu adalah “tidak sah dan satu asimilasi langsung daripada presiden.” Beliau turut mengumumkan bahawa ibu pejabat majlis itu telah ditutup dan pasukan keselamatan menghalang pekerja daripada memasukinya. 

 

Berikutan itu, Kementerian Dalam Negeri dipersalahkan atas isu yang berlaku ini. 

 

Presiden tidak campur tangan?

 

Terdahulu pada Isnin, Presiden Kais Saied menafikan niatnya untuk campur tangan dalam hal ehwal kehakiman, dan menegaskan bahawa beliau tidak akan campur tangan dalam badan kehakiman dan tidak mengambil jalan keluar untuk membubarkan Majlis Kehakiman Tertinggi kecuali jika ada keperluan.

 

Saied berkata dalam klip video yang diterbitkan di halaman Facebooknya mengenai pertemuan beliau dan Najla Bouden Ramadan: 

 

“Saya ingin meyakinkan semua orang di dalam dan di luar Tunisia bahawa saya tidak akan campur tangan dalam badan kehakiman dan tidak mengambil jalan keluar untuk membubarkan majlis kecuali ada keperluan.”

 

Mengenai pengumumannya pada hari Sabtu tentang pembubaran Majlis Kehakiman Tertinggi, Saied menekankan keperluan untuk merangka satu akta untuk tujuan itu secepat mungkin.

 

Bukan seperti saiz membuatnya

 

“Pembubaran majlis itu diambil untuk membersihkan negara, pemurnian yang hanya boleh dicapai oleh badan kehakiman yang adil,” katanya.

 

Tambah Saied, beliau juga tidak mahu mengawal semua kuasa, menghormati perlembagaan dan bukannya perlembagaan seperti pakaian atau kasut mengikut saiz mereka yang membuatnya.

 

Dalam pada itu, Presiden Tunisia itu mengumumkan bahawa beliau bertemu dengan bapa kepada ketua pembangkang sekular Tunisia, Chokri Belaid dan abangnya, Abdel Majid Belaid.

 

Chokri Belaid, Setiausaha Agung Parti Demokratik Kebangsaan Bersatu telah dibunuh pada 2013, dan ulang tahun kesembilan pembunuhannya diperingati pada Ahad, yang menyaksikan demonstrasi dan pergerakan pelbagai parti dan organisasi yang menyeru untuk mendedahkan kebenaran pembunuhannya serta menegaskan mereka yang melakukan perlu bertanggungjawab.

 

“Pertemuan itu adalah untuk mendedahkan kebenaran tentang pembunuhan Chokri Belaid dan menahan mereka yang terlibat dalam menerapkan undang-undang kepada semua orang tanpa pengecualian bertanggungjawab, dan menghormati kebebasan badan kehakiman,” kata Abdel Majid.

 

Abdel Majid menegaskan bahawa ketegasan Presiden untuk mendedahkan kebenaran pembunuhan, terutamanya kes Chokri dan menahan semua orang yang terlibat dalam pembunuhan itu dan mereka yang memanipulasi kes tersebut seharusnya dipuji dan disokong.

 

Foto: AFP

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia