Dr Fauziah Hasan dinobat Tokoh Aktivis Palestin Antarabangsa

Anugerah tersebut diumumkan oleh pemimpin Hamas, Usama Hamdan dalam majlis penutup persidangan tersebut pada Khamis 23 Oktober lalu.

I’tilaf merupakan gabungan NGO-NGO cakna Palestin di seluruh dunia dalam pembebasan Palestin. Antara individu yang pernah menerima anugerah daripada I’tilaf ini adalah Almarhumah Ustazah Yoyoh Yusroh (Indonesia) dan Dr Amal (Mesir).

Dr Fauziah, seorang doktor sakit puan (Obstetrik & Ginekologi) di Hospital Ampang Puteri dan pernah ke Gaza dalam Misi kemanusiaan Aqsa Syarif pada tahun 2009, menerima anugerah tersebut daripada Timbalan Pengerusi I’tilaf, Syeikh Saud Abu Mahfouz.


Beliau yang juga Ahli Dewan Perwakilan Nasional (DPN) IKRAM dan Ahli Jawatankuasa Wanita IKRAM Pusat terlibat aktif dalam mengadakan pelbagai aktiviti dan kutipan sumbangan untuk wanita Palestin dan Syria melalui sayap kemanusiaan untuk wanita, Rose2Rose.

Pengiktirafan ini jelas menunjukkn bahawa wanita juga turut berperanan dalam aktiviti-aktiviti sosial dan kesukarelawan secara tidak langsung pengiktirafan kepada semua aktivis serta sukarelawan Rose2Rose dan Aqsa Syarif atas segala usaha pembelaan dan kesedaran Palestin di Malaysia.

Tahniah kepada Dr Fauziah Mohd Hasan. Semoga pengiktirafan ini menjadi pemangkin semangat kepada semua untuk terus menyumbang dalam aktiviti kemanusiaan terutamanya di Palestin, insyaa-Allah.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia