Dr Atiq: Aktivis yang cinta al-Quran

Almarhum Dr Atiq, 31, telah menghembuskan nafas terakhirnya pada Isnin, 25 September lalu di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh akibat pendarahan dalam otak.

Almarhum telah diumumkan sebagai pelajar terbaik peperiksaan SPM tahun 2003 selepas memperoleh keputusan 15A dan seterusnya dilantik menjadi duta syarikat alat tulis Stabilo.

Sewaktu hayatnya, almarhum telah terlibat dengan Persatuan Kesihatan IKRAM Malaysia (IKRAM Health) iaitu sebuah NGO di bawah Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang menjalankan dakwah dan tanggungjawab sosial dalam sektor kesihatan.

Tambah Dr Abdul Halim, ingatan perkenalan beliau dengan almarhum masih segar sewaktu bertemu pada 2013 dalam satu program aktivisme.

“Masa itu almarhum masih houseman lagi. Walaupun sibuk, almarhum masih dapat meluangkan masa untuk hadir program IKRAM Health.”

  

Dr Atiq dalam salah satu program IKRAM Health di Seri Kembangan dan bersama AJK IKRAM Health Pusat pada 2015 (Dr Atiq berdiri paling kiri dan Dr Halim berdiri, lima dari kiri).

“Bermula daripada itu, almarhum telah menjadi penggerak dalam aktiviti IKRAM Health,” demikian katanya kepada media.

Malah, beliau yang juga Yang Dipertua IKRAM Health turut mengagumi kecintaan almarhum terhadap al-Quran.

“Pernah suatu masa, IKRAM Health menganjurkan program, kami meminta almarhum membacakan al-Quran sebagai pembuka majlis. Menariknya, almarhum mampu menafsir terus ayat al-Quran tersebut tanpa melihat terjemahan.”

“Ini kerana minat almarhum dalam Bahasa Arab dan Jawi mendorong beliau belajar ilmu tersebut walaupun almarhum bukan daripada latar belakang aliran agama.”

Minatnya yang mendalam tidak dapat dinafikan lagi setelah almarhum bersungguh-sungguh menubuhkan dan menggerakkan kumpulan Whatsapp untuk mempelajari Bahasa Arab.

Almarhum yang juga Pengerusi IKRAM Health Negeri Perak adalah seorang yang mengambil berat tentang isu kemanusiaan dan pernah menyatakan hasratnya untuk pergi membantu masyarakat Rohingya.

“Di hujung hayatnya, almarhum bersungguh mahu pergi membantu orang Rohingya. Namun usianya tak panjang, tak sempat pergi ke Rohingya,” tambahnya.

Menurut IKRAM United Kingdom & Eire dalam laman facebooknya, semasa menuntut di Nottingham University, Dr Atiq dikenali sebagai seorang aktivis yang menjaga ibadah, baik hati dan sangat bersungguh-sungguh menolong orang dalam kesusahan.

“Almarhum adalah orang yang tidak mengenal erti kalah dan akan berusaha sebaik mungkin dalam apa yang dikerjakan.”

Dr Atiq merupakan pegawai perubatan di Klinik Kesihatan Karai, Kuala Kangsar. Almarhum mempunyai seorang isteri, Dr Mai Shahira Meor Hazizi yang merupakan graduan perubatan Leicester University, United Kingdom dan dikurniakan dua orang cahaya mata.

Kematiannya telah dilaporkan meluas di media sosial dan media massa termasuk Harian Metro, Berita Harian dan Sinar Harian.

Dan katakanlah (wahai Muhammad): Beramallah kamu (akan segala yang diperintahkan), maka Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang yang beriman akan melihat apa yang kamu kerjakan; dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui perkara-perkara yang ghaib dan yang nyata, kemudian Ia menerangkan kepada kamu apa yang kamu telah kerjakan”. (Surah at-Taubah: 105)

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia