Mahasiswa Indonesia demonstrasi tegur kerajaan

Mengemukakan enam tuntutan yang diperjuangkan, Badan Eksekutif Mahasiswa Seluruh Indonesia (BEM SI) telah mengadakan demonstrasi di hadapan Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) Republik Indonesia, Jakarta pada Isnin.

 

Sebelumnya, mereka merancang mengadakan demonstrasi di hadapan Istana Presiden, namun lokasi tersebut dipindahkan di hadapan bangunan DPR.

 

“Langkah itu berdasarkan hasrat mereka menuntut anggota DPR mematuhi perlembagaan,” kata Koordinator Media BEM SI, Luthfi Yufrizal.

 

Berikut adalah senarai tuntutan demonstrasi BEM SI:

  1. Mendesak dan menuntut Presiden Jokowi bertegas atau menolak serta memberikan kenyataan sikap terhadap penangguhan Pilihan Raya Umum (Pemilu) Indonesia 2024 atau lanjutan tempoh jawatan kepada tiga penggal kerana ia jelas mengkhianati perlembagaan negara.

 

  1. Mendesak dan menuntut Presiden Jokowi menangguhkan dan mengkaji semula Undang-undang Ibu Kota Negara (UU IKN), termasuk artikel bermasalah dan kesannya dari aspek alam sekitar, perundangan, sosial, ekologi, politik, ekonomi dan bencana.

 

  1. Mendesak dan menuntut Presiden Jokowi menstabilkan harga dan mengekalkan ketersediaan komoditi asas di pasaran dan menyelesaikan masalah keselamatan makanan yang lain.

 

  1. Mendesak dan menuntut Presiden Jokowi menyiasat secara menyeluruh mafia minyak masak dan menilai prestasi menteri berkaitan.

 

  1. Mendesak dan menuntut Presiden Jokowi menyelesaikan konflik pertanian di Indonesia.

 

  1. Mendesak dan menuntut agar Presiden Jokowi dan Naib Presiden Ma’ruf Amin komited sepenuhnya untuk menyempurnakan janji kempen mereka untuk baki tempoh jawatan mereka.

 

Empat tuntutan aktivis Nurani 98

 

Dalam pada itu, kumpulan aktivis Nurani 98 pula mengemukakan empat tuntutannya dalam demonstrasi tersebut:’

 

  1. Menggesa kerajaan turunkan harga keperluan asas rakyat dan minyak (BBM). 

Harga komoditi asas dan bahan api ketika ini meningkat sangat luar biasa dan menyukarkan kehidupan rakyat, menurut jurucakap aktivis Nurani 98, Ubedilah Badrun. 

 

  1. Menggesa Jokowi tegas menolak pelanjutan tempoh jawatan demi tujuan apa pun. Selain bertentangan dengan perlembagaan, idea tersebut melawan aspirasi reformasi yang telah diperjuangkan oleh mahasiswa ’98.

 

  1. Menggesa Presiden Jokowi merombak anggota kabinet iaitu LBP (Luhut Binsar Pandjaitan), Nadiem Makarim, Airlangga Hartarto, Yasonna Laoly, Muhammad Luthfi dan Bahlil Lahadalia.

 

  1. Menggesa pasukan keselamatan tidak menggunakan pendekatan represif dalam menangani pelbagai aksi atau demonstrasi yang akan dilakukan oleh pelajar.

 

Mereka mengadakan demonstrasi tersebut sebagai bentuk menegur pihak kerajaan agar menjalankan program sebagaimana dalam manifesto yang sesuai dengan tujuan.

 

“Di sini kami bukan untuk menggulingkan (Jokowi), kami tegas bahawa mahasiswa berdiri tegak sebagai oposisi, sebagai pengawas dan pengawal dasar pemerintah, kerana kedudukan itu sangat lemah,” kata Koordinator BEM SI, Kaharuddin.

 

Suara kepada wakil rakyat

 

Berikutan itu juga, BEM SI menyatakan bahawa demonstrasi yang diadakan di depan DPR itu berjalan lancar dan kondusif.

 

“Alhamdulillah, aksi hari ini berjalan lancar dan kondusif, kita mula aksi pada pukul 12.00 dan bersurai pada pukul 15.30 WIB,” kata Luthfi  lagi.

 

Beliau berkata, demonstrasi tersebut adalah kesinambungan tindakan BEM SI pada 28 Mac lalu, yang pada dasarnya menolak cadangan menangguhkan pilihan raya atau pindaan pilihan raya, mengkaji semula Undang-undang IKN bagi mengekalkan kestabilan harga makanan ruji.

 

“Aspirasi ini adalah murni daripada suara rakyat untuk disampaikan kepada wakil rakyat, kita minta pimpinan DPR di sini mewakili suara rakyat, bukan suara parti politik,” tegasnya.

 

Mengenai kekecohan yang timbul selepas kedatangan anggota tinggi DPR dan Ketua Polis Negara, Lutfhi berkata, ia tidak berlaku secara umum. Bagaimanapun, beliau mengesyaki provokator dan penceroboh yang melakukannya.

 

“Rusuhan itu bukanlah kami bawa dari BEM SI, tindakan kami aman dan aspirasi kami sampaikan dengan baik. Selepas kami bubar, provokator dan penceroboh mula tiba,” katanya.

 

Provokasi si ‘pelaku hujat’

 

Demonstrasi pada Isnin itu dimulakan sekitar pukul 12.00 WIB di depan DPR, diikuti oleh sejumlah masyarakat turut bersama.

 

Sehingga akhirnya kekecohan berlaku pada jam 16.00 WIB yang mana peserta himpunan kelihatan berselerak menuju ke Jalan Slipi dan Jalan Pintu Pemuda. Sebilangan mahasiswa tetap bertahan mengukuhkan barisan.

 

Terdahulu, tindakan itu dicemari dengan pukulan terhadap aktivis media sosial, Ade Armando yang dipukul teruk oleh mereka yang menjerit ‘pelaku hujat’ oleh pihak yang disyaki bukan daripada kalangan mahasiswa.

 

Pada akhirnya sekitar jam 17.00 WIB diiringi hujan, demonstrasi 11 April menentang penangguhan Pemilu 2024 selesai dan mahasiswa pun bersurai.

 

Siapakah dalang di sebaliknya?

 

Dalam perkembangan berkaitan, Pengarah Eksekutif Institut Pengajian Anak Negara (LKAB), Rudi S Kamri melahirkan rasa curiganya berhubung demonstrasi 11 April yang dilakukan oleh mahasiswa.

 

Beliau mengesyaki ada dalang bagi pihak BEM SI untuk menyerang Presiden Jokowi dan beliau curiga dengan tuntutan yang dibawa oleh pelajar semasa demonstrasi itu.

 

“Jika anda menuntut penangguhan pilihan raya atau lanjutan penggal presiden, ia sepatutnya kepada Majlis Perwakilan Rakyat (MPR) Republik Indonesia, bukan Presiden Jokowi. Jadi, serangan ini kelihatan seperti sesuatu yang dirancang,” kata Rudi, seperti dipetik dari portal Suara.com.

 

Terdahulu, Jokowi telah menolak cadangan penangguhan pilihan raya dan lanjutan jawatan. Menurutnya, perkara ini sudah lama dilakukan.

 

“Saya terkejut dengan tuntutan demonstrasi yang bercakap mengenai menangguhkan pilihan raya atau melanjutkan tempoh jawatan.”

 

Selain itu, Rudi menganggap demonstrasi itu ada dalang di belakangnya.

 

“Saya tidak fikir dalang kepada keadaan sekarang adalah daripada pihak istana atau orang Jokowi, tetapi daripada pembantunya (menteri dalam kabinet),” jelasnya.

 

Justeru, beliau meminta untuk melihat lebih lanjut tindakan BEM SI dan tindakan mahasiswa itu perlu disiasat.

 

Foto: kompas.com

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia