Cuti Untuk Bapa Membentuk Keluarga Rahmah

Wanita IKRAM mengucapkan tahniah kepada CIMB Bank Bhd kerana memperkenalkan dasar baharu iaitu cuti paterniti berbayar dinaikkan daripada tiga hari bekerja berturut-turut kepada sebulan (30 hari) kepada warga kerjanya. Pengumuman kemudahan ini dibuat bertepatan dengan sambutan Hari Bapa pada 18 Jun lalu.

Dasar yang ditambah baik itu membolehkan golongan bapa meluangkan lebih banyak masa dengan keluarga menjalankan tanggungjawab bersama isteri dalam menyambut kelahiran ahli keluarga yang baharu.

Inisiatif ini wajar dipuji dan perlu menjadi contoh kepada semua sektor pekerjaan yang lain dalam usaha mencapai keseimbangan antara kerja dan kehidupan seharian. Usaha ini juga dapat membantu mengembalikan role model bapa sebagai ketua keluarga dalam membina generasi masa depan yang semakin terhakis pada masa kini, akibat kesibukan seorang bapa dalam mencari rezeki di luar rumah.

Di samping itu, golongan bapa juga diharapkan dapat lebih menghargai dan memberi sokongan kepada fasa pemulihan yang sedang dilalui oleh isteri yang baharu bersalin terutamanya dari segi sokongan fizikal dan emosi daripada suami. Inisiatif ini dapat memberikan kesan positif terhadap kesejahteraan keluarga di samping mengelakkan kejadian kemurungan selepas bersalin (postpartum depression).

Difahamkan, inisiatif dasar baharu ini merupakan usaha CIMB yang sentiasa meningkatkan kebajikan pekerja melalui dasar kesaksamaan gender.

Wanita IKRAM juga ingin mengambil peluang menyarankan para bapa untuk memanfaatkan cuti yang diberi sepenuhnya untuk membantu isteri dan menjalin hubungan erat (bonding) dengan anak serta tidak menggunakannya untuk aktiviti lain.

Semoga nikmat cuti yang disediakan ini memberi peluang kepada kaum bapa mengatur dan membina keluarga yang lebih harmoni dan sejahtera demi pembinaan negara rahmah untuk semua.

Datin Paduka Hjh Che Asmah Ibrahim
Ketua Wanita IKRAM

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia