Cacar Monyet: California, Illinois Isytihar Darurat

Cacar Monyet: California, Illinois Isytihar Darurat | IKRAM

Gabenor California, Gavin Newsom mengisytiharkan keadaan darurat di negeri itu pada Isnin akibat penyebaran virus Monkeypox (Cacar Monyet) bagi merancakkan usaha vaksinasi negeri.

Beliau berkata, California sedang berusaha segera merentasi semua peringkat kerajaan untuk menyekat penyebaran cacar monyet.

“Kami sedang berusaha mendapatkan sampel ujian, pengesanan jangkitan, dan perkongsian komuniti yang telah diperkukuh semasa wabak untuk memastikan bahawa mereka yang paling berisiko menjadi tumpuan untuk mendapatkan vaksin, rawatan dan pemulihan,” ujarnya dalam pengisytiharan itu.

Menurut data terbaharu Jabatan Kesihatan Awam negeri itu, kira-kira 800 kes cacar monyet telah disahkan di California.

“98.3 peratus daripada kes ini disahkan pada lelaki, yang kebanyakannya dianggap sebahagian daripada komuniti LGBT.”

Pada hari yang sama, Gabenor Illinois, J.B. Pritzker turut mengisytiharkan darurat ekoran meningkatnya wabak tersebut di negeri itu dengan 520 kes, ketiga tertinggi selepas New York (lebih 1,300 kes) dan California.

Dalam Kalangan Lelaki

Menurutnya, virus ini sebahagian besarnya tersebar dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki serta transgender.

Pejabat gabenor melaporkan bahawa California telah mengedarkan lebih daripada 25,000 dos vaksin daripada jumlah 61,000 dos yang diterima setakat ini, namun terdapat kekurangan beberapa vaksin di seluruh negara.

Sebelumnya, Gabenor New York, Kathy Hauckol mengisytiharkan darurat di negeri itu minggu lalu disebabkan penularan cacar monyet yang berterusan.

“Saya mengisytiharkan darurat bencana untuk mengukuhkan usaha berterusan kami untuk bertindak balas terhadap wabak itu,” ujarnya melalui Twitter.

Dalam pada itu, beliau mendedahkan bahawa lebih daripada satu kes daripada setiap empat kes penyakit di Amerika Syarikat adalah di New York.

Sehingga 29 Julai, New York mempunyai sejumlah 1,383 kes cacar monyet yang disahkan, menurut jabatan kesihatan negeri itu.

Kematian Pertama Di Luar Afrika

Terdahulu, Sepanyol dan Brazil, dengan perbezaan kecil antara Jumaat dan Sabtu lalu, mengumumkan tiga kematian pertama di luar Afrika mereka yang dipercayai dijangkiti cacar monyet, tanpa mengetahui sama ada virus itu adalah punca kematian ini.

Ini menjadikan jumlah kematian yang direkodkan secara global sejak Mei kepada lapan, selepas lima kematian pertama dilaporkan di Afrika, di mana penyakit itu dianggap endemik dan pertama kali ditemui pada manusia pada 1970.

Di Sepanyol, Kementerian Kesihatan melaporkan kematian kedua yang dikaitkan dengan cacar monyet, sehari selepas pengumuman yang dipercayai kematian pertama yang dikaitkan dengan wabak semasa di Eropah.

“Daripada 3,750 pesakit itu, 120 telah dipindahkan ke hospital dan dua meninggal dunia,” kata kementerian itu dalam laporan, tanpa menyatakan tarikh kematian kedua.

Beliau mengesahkan bahawa si mati adalah lelaki muda, dan mengesahkan bahawa analisis telah dijalankan untuk mengumpul lebih banyak maklumat epidemiologi mengenai dua kes itu.

Di Brazil, seorang lelaki berusia 41 tahun yang dijangkiti virus tersebut meninggal dunia di Belo Horizonte di tenggara negara itu, menurut Sekretariat Kesihatan Negeri Minas Gerais, sambil menjelaskan bahawa dia dimasukkan ke hospital kerana keadaan perubatan serius yang lain.

“Adalah penting untuk ditekankan bahawa dia mengalami komorbiditi yang serius, supaya tidak menimbulkan panik dalam kalangan orang ramai,” kata Menteri Kesihatan Minas Gerais, Fabio Baqueriti, sambil menjelaskan pesakit itu sedang menjalani rawatan kanser.

Menurutnya, kematian berkaitan dengan penyakit ini masih sangat rendah. 

Kementerian Kesihatan Brazil merekodkan kira-kira 1,000 kes cacar monyet, kebanyakannya di negeri Sao Paulo dan Rio de Janeiro, yang terletak di tenggara negara itu.

Merebak Di Eropah, Amerika

Sebelumnya pada 24 Julai, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan tahap amaran tertinggi darurat kesihatan awam antarabangsa untuk meningkatkan usaha memerangi cacar monyet, juga dikenali sebagai simian orthopoxvirus.

Menurut WHO, lebih 18,000 kes cacar monyet telah direkodkan di seluruh dunia sejak awal Mei di luar kawasan endemik Afrika.

“Memandangkan cacar monyet terus merebak di Eropah, kami menjangkakan akan melihat lebih banyak kematian,” kata Catherine Smallwood, Ketua Pegawai Darurat WHO untuk Eropah, dalam satu kenyataan.

Beliau menekankan bahawa matlamatnya adalah untuk menghentikan penularan jangkitan dengan cepat di Eropah dan menghentikan wabak penyakit itu.

Gejala pertama penyakit ini adalah suhu tinggi, nodus limfa bengkak dan ruam yang menyerupai cacar air.

Bagaimanapun, Smallwood menegaskan bahawa dalam kebanyakan kes, pesakit pulih tanpa memerlukan rawatan.

Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus mengumumkan bahawa penyakit itu telah dilaporkan di 78 negara dan 70 peratus kes tertumpu di Eropah dan 25 peratus di Amerika.

Pada masa ini, WHO menekankan bahawa tiada vaksin tersedia untuk semua orang dan mengesyorkan agar keutamaan diberikan kepada mereka yang paling berisiko, yang sakit, dan mereka yang merawat atau mengenal pasti penyakit itu.

Cabaran Menghentikan Penyebaran

Dalam pada itu, para saintis yang menasihati WHO mengenai cacar monyet berkata, peluang untuk menghentikan penyebaran penyakit itu semakin berkurangan kerana bilangan kes meningkat dua kali ganda setiap dua minggu, menunjukkan bahawa virus cacar monyet boleh bertahan selama berbulan-bulan.

Memetik pandangan saintis dari seluruh dunia, menyediakan ramalan untuk melebihi tempoh ini adalah lebih kompleks, dan mereka menjangkakan bahawa penyebaran jangkitan akan berterusan selama beberapa bulan dan mungkin lebih lama.

WHO di Eropah menjangkakan jumlah jangkitan akan mencecah lebih 27,000 menjelang 2 Ogos di 88 negara, meningkat daripada 17,800 kes di kira-kira 70 negara dalam banci terkini.

Realitinya, sebahagian besarnya mengabaikan kehadiran penyakit itu di bahagian Afrika selama beberapa dekad, tetapi kes jangkitan mula muncul pada Mei lalu di luar negara di mana ia adalah endemik, dan di luar Afrika penyakit itu tersebar terutamanya di kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki.

Selain itu, pakar mengatakan bahawa penyebaran semasa mungkin membawa kepada mutasi virus yang menjadikannya lebih berkesan dalam penyebaran antara manusia.

Minggu lalu, saintis Jerman mengeluarkan kajian yang menemui mutasi dalam satu daripada 47 kes jangkitan dan menyimpulkan bahawa ia boleh membantu virus merebak dengan lebih mudah.

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Komunikasi dan Multimedia
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia