Bina Negara Dengan Islam Wasatiy, Tolak Politik Sempit – HGIM

Bina Negara Dengan Islam Wasatiy, Tolak Politik Sempit - HGIM

Himpunan Gerakan Islam Malaysia (HGIM) mengambil berat perkembangan politik sekitar Pilihan Raya Negeri (PRN) yang baru berlangsung di enam negeri baru-baru ini.

HGIM melahirkan rasa kecewa dengan isu-isu perkauman, raja dan agama (3R) yang telah dijadikan modal dalam kempen PRN mahupun setelah ia berakhir, begitu juga ura-ura bahawa ada pihak yang berhasrat untuk menjatuhkan kerajaan persekutuan.

HGIM turut menzahirkan kebimbangan jika Isu 3R tidak dibanteras, ia boleh menggugat perpaduan dan keharmonian masyarakat pelbagai kaum dan agama di negara ini.

Begitu juga dengan usaha menjatuhkan kerajaan persekutuan sedia ada, ia akan membawa kembali Malaysia kepada ketidakstabilan sepertimana yang berlaku pada tahun 2020, yang menjejaskan kesejahteraan rakyat dan membantutkan pembangunan negara.

Oleh itu, HGIM menyeru semua pihak terutama ahli-ahli politik agar berhenti memainkan sentimen 3R dan menjatuhkan kerajaan persekutuan, sebaliknya memberi fokus untuk memulihkan negeri dan negara dari pelbagai sudut.

PRU dan PRN telah berlalu, inilah masanya untuk semua pihak berganding bahu mempertaut dan mengukuhkan semula hubungan antara anggota masyarakat.

HGIM menyeru rakyat Malaysia terutamanya umat Islam agar menghayati dan mengamalkan Islam wasatiy atau wasatiyyah, yang menekankan keseimbangan, keadilan dan kecemerlangan, serta menolak segala bentuk amalan fitnah, mengkafirkan sesama orang Islam, menggunakan kata-kata kesat serta sebarang bentuk ekstremisme dan radikalisme yang merosakkan keharmonian dan mengeruhkan perpaduan rakyat Malaysia.

Dengan mendukung nilai-nilai Islam wasatiy, menolak ekstremisme dan berganding bahu memperjuangkan keharmonian serta kemajuan negara, HGIM yakin Malaysia akan menjadi negara yang cemerlang lagi bermaruah.

Himpunan Gerakan Islam Malaysia

1. Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH)
2. Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
3. Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)
4. Pertubuhan Himpunan Lepasan Institusi Pendidikan Malaysia (HALUAN)

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia