Bina Malaysia Baharu sebagai Negara Rahmah

“Saya ingin menegaskan kepentingan kita untuk meningkatkan keupayaan diri, memperkuatkan organisasi serta mengislah umat dan negara dalam rangka membina Malaysia Baharu sebagai Negara Rahmah,” katanya semasa Majlis Makan Malam Sambutan 10 Tahun IKRAM.

Jelasnya, IKRAM mengimpikan sebuah ‘Negara Rahmah Mithali’ di Malaysia, sebuah negara rahmah yang dapat menaungi penduduknya, melebarkan naungan tersebut ke bahagian lain di dunia secara berperingkat-peringkat pada masa hadapan.

“Dengan itu, dunia sepenuhnya boleh berubah kepada dunia baru yang rahmah, saling menyantuni semua penjurunya dengan santunan kemanusiaan, santunan ihsan dan santunan peradaban.”

Tambah beliau, sejak 2014 lagi, IKRAM sudah menggagaskan tema Negara Rahmah dan ia juga dibahas dalam konteks maqasid syariah dan siasah syar’iyyah dalam ucapan dasar Perhimpunan Tahunan IKRAM (PTI) 2015 dan 2016.

“12 ciri Negara Rahmah berasaskan Islam ini sangat bertepatan dengan agenda Malaysia Baharu yang sedang diaplikasikan oleh kerajaan Malaysia.”

Ujarnya, gagasan IKRAM bagi mewujudkan sebuah Negara Rahmah turut diiktiraf kerajaan melalui ucaptama Timbalan Menteri Kewangan, Dato’ Hj Amiruddin Hamzah  semasa PTI 2018.

“Usaha-usaha ini perlu dipacu dalam suasana aman dengan kewujudan kerajaan yang baik yang turut melaksanakan agenda pengislahan negara secara bersungguh-sungguh serta berusaha mengekalkan perpaduan masyarakat majmuk dalam negara.”

Dr Parid turut menerangkan secara ringkas sejarah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan itu yang ditubuhkan sejak 2009 dan perkembangannya sehingga kini.

IKRAM kini mempunyai 111 cawangan (15 negeri dan 96 kawasan) dengan keahlian lebih 20,000 orang dan menaungi lebih 12 institusi dan agensi dalam pelbagai medan amal.

Majlis Makan Malam Sambutan 10 Tahun IKRAM bertemakan ‘Sedekad Menyebar Rahmah’ dihadiri kira-kira 1,000 orang peserta yang terdiri daripada para pemimpin IKRAM, ahli-ahli, wakil institusi dan tetamu jemputan daripada agensi kerajaan dan NGO.

Video ucapan penuh Presiden IKRAM: https://youtu.be/bjJHLPSdWS8

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia