Banjir: Kemaman hampir lumpuh

Katanya, IKRAM Kemaman tidak dapat memastikan jumlah sebenar ahli IKRAM yang terlibat banjir disebabkan banyak kawasan tiada liputan telefon dan bekalan elektrik.

“Bekalan air juga diputuskan dibeberapa kawasan. Boleh dikatakan hampir semua keluarga ikhwah di kawasan Chukai terkena banjir berdasarkan kampung atau taman yang mereka duduk,” ujarnya.

Menurut Sukeri, YDP IKRAM Kemaman, Ustaz Mazlan Ahmad juga turut terkesan apabila air mula memasuki rumah beliau awal malam tadi.

“Perhubungan telefon yang terhad menyebabkan usaha menjejaki beliau hanya berjaya pada jam 1.00 pagi setelah berjaya mengesan keretanya di perkarangan Masjid Sultan Ahmad. Masjid berkenaan menjadi tempat ratusan mangsa berteduh,” tambahnya.

Beliau difahamkan bahawa bebarapa kampung di Kemaman hilang dari pandangan.

“Institusi (Pendidikan) Al-Amin turut diancam banjir apabila jalan yang menghubunginya turut digenangi air. Ada beberapa keluarga di situ dari kalangan ahli dan warga Al-Amin dan penduduk sekitar,” ujarnya.

Menurutnya, hujan beransur reda, tetapi air hulu terus menerjah dalam usahanya ke hilir.

“Alhamdullillah, Kerteh masih bertahan, cuma bekalan air makin perlahan,” katanya.

Tambahnya, pasukan DERU (Disaster & Emergency Rensponse Unit) IKRAM Kemaman telah diaktifkan untuk memberikan bantuan.

Bantuan boleh disalurkan menerusi akaun Pertubuhan IKRAM Malaysia BIMB 13026010047609. Sebarang sumbangan perlu dimaklumkan kepada Hj Norfizam menerusi talian 019-9642812.


Foto: Keadaan banjir di bandar Chukai

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia