Banjir: i-Bantu Pahang gigih salur bantuan

Misi ini turut mendapat kerjasama daripada Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) Pahang, Majlis Perbandaran Kuantan (MPK), IKRAM Subang Jaya dan Kolej Matrikulasi Pahang.

 

“Beberapa aktiviti telah dapat digerakkan antaranya ialah sumbangan pakaian terpakai dan wang tunai daripada Pengarah Kolej Matrikulasi Pahang kepada TYDP IKRAM Pahang bagi mangsa banjir yang diadakan di Kolej matrikulasi Pahang,” ujar wakil i-Bantu Pahang.

 

Turut diadakan penyerahan pek kebersihan diri oleh wakil IKRAM Pahang kepada mangsa banjir di PPS Penjara Penor. Seterusnya, mesyuarat penyelarasan projek pengumpulan sumbangan dan agihan baju-baju dan peralatan terpakai Negeri Pahang bersama YDP Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) telah diadakan di Kuantan.

 

“Penyerahan 80 pek makanan asas oleh sukarelawan IKRAM Temerloh dengan kerjasama Pengerusi dan AJK Masjid Bunga Raya di Taman Bunga Raya turut diadakan.”

 

Seterusnya, IKRAM Kuantan telah membuat penyerahan sumbangan wang tunai RM1,000 oleh IKRAM Subang Jaya kepada IKRAM Pahang bagi kegunaan misi bantuan banjir di Pahang.

 

“Alhamdulillah kutipan terkini Rayuan Bantuan Banjir Pahang 2021 telah mencapai sasaran sebanyak RM50,000. Terima kasih kepada para penyumbang atas sumbangan untuk membantu mangsa banjir di Pahang.”

 

Namun, bantuan sukarelawan terutama daripada zon merah tidak dibenarkan bagi mengelakkan penularan COVID-19 dari kawasan luar ke kawasan banjir di negeri ini.

 

“Semua aktiviti dan serahan dilaksanakan mengikut garis panduan, SOP yang ditetapkan oleh MKN dan KKM.”

 

Kepada mereka yang ingin menghulurkan bantuan di Pahang, boleh melayari https://billplz.com/BanjirPahang2021.  Info lanjut misi boleh didapati di https://fb.me/iBantuPahang.

 

“Ayuh kita bantu dari segi kewangan untuk meringankan beban rakyat Pahang yang terjejas akibat banjir ini. Moga usaha kecil kita ini mendapat ganjaran yang baik, insya-Allah.”

 

Dalam perkembangan lain, i-Bantu turut memberikan sumbangan di Perak, berikutan banjir yang berlaku di Langkap, yang mana banjir di daerah ini antara yang terburuk dalam sejarah.

 

Baru-baru ini Chikus, Langkap, Ayer Hitam dan beberapa kawasan di daerah Hilir Perak dilanda banjir berikutan air sungai yang naik mendadak.

 

Untuk membantu mangsa banjir melalui Yayasan IKRAM Malaysia, sila klik pautan https://www.i-bantu.org.my/reg.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia