Bajet 2012: Kenyataan Media Raudhatus Sakinah

Banyak peruntukan berjuta ringgit dikhususkan untuk memperbaiki kehidupan golongan rakyat kelas biasa dan bawahan yang sememangnya wajar diberikan pembelaan.

Malangnya, tidak terdapat pula satu peruntukan khas dalam bajet tersebut yang menjurus kepada usaha serius menangani gejala sosial dan seksual yang semakin membarah dan meruncing dalam masyarakat hari ini. Sebagai contohnya, terdapat peningkatan kes pembuangan bayi yang begitu ketara. Dari 79 kes yang dilaporkan oleh PDRM pada tahun 2009, ia meningkat sebanyak 15% kepada 91 kes sepanjang tahun 2010.

Menurut satu laporan JKM, dari tahun 2004-2009, sebanyak 16% bayi yang terdampar yang ditemui di kawasan pembuangan sampah! Semakin ramai golongan remaja yang sepatutnya menjadi harapan bangsa dan negara, terbabit dalam  pelbagai jenayah seperti samun, peras ugut, ragut, gangsterisme, ketagihan dadah dan alkohol, rogol, cabul, bunuh. Jenayah sadis yang melibatkan ahli keluarga tedekat juga semakin berleluasa.

Peningkatan gejala sosial yang semakin kritikal ini amat membimbangkan dan menimbulkan kesan psikologi yang mendalam kepada ahli masyarakat. Amatlah wajar, semua usaha dan sumber yang ada digembleng untuk segera menangani isu gejala sosial ini dengan pelbagai langkah pencegahan dan rawatan yang lebih berkesan, agar ianya tidak semakin parah dan di luar kawalan. Usaha komprehensif dan intensif ini pastinya memerlukan banyak sokongan dan dokongan khususnya daripada pihak berwajib, termasuk memperuntukkan sumber kewangan yang mantap dan stabil bagi melaksanakan usaha yang penting ini.

Usaha meningkatkan prasana fizikal dan tahap ekonomi rakyat semata-mata, tanpa memberikan penekanan kepada aspek pembangunan dalam yang menitikberatkan konsep amanah, integriti dan pertanggungjawaban, dibimbangi akan mendatangkan mudarat dan kerosakan.

Sebagai pihak sukarelawan dan NGO yang sekian lama terbabit secara langsung dengan usaha pencegahan dan rawatan pemulihan kelompok yang terlibat dalam gejala sosial dan seksual, kami yang mewakili institusi-institusi yang disenaraikan di bawah sepakat membuat penegasan menuntut semua pihak khususnya pihak berwajib:

1. Memberikan perhatian, tumpuan dan keutamaan sewajarnya terhadap peningkatan gejala sosial yang serius melanda negara dan tidak mengenepikan atau menganggap remeh permasalahan tersebut.

2. Meningkatkan usaha pencegahan dan pendidikan masyarakat (amar makruf) yang meluas dalam membangunkan sistem sosial yang berpaksikan keadilan, kesejahteraan akhlak luhur dan nilai terpuji.

3. Menyusun strategi rawatan dan pemulihan yang efektif (nahi mungkar) bagi kelompok yang telah terjebak ke dalam kancah gejala sosial, agar mereka dapat dibimbing untuk bangkit kembali membina kehidupan baru yang lebih bermakna.

4. Memperuntukkan belanjawan yang mencukupi untuk membiayai semua usaha dan langkah-langkah di atas, sebagai satu komitmen padu yang membuktikan kesungguhan mahu menangani permasalahan peningkatan gejala sosial yang semakin meruncing.

Kami memohon agar penegasan ini diberikan perhatian sewajarnya oleh pihak kepimpinan negara. Jngan biarkan kami menunggu setahun lagi untuk pembentangan Bajet 2013. Itu pun belum tentu suara dan permintaan kami akan diambilkira.

Ke arah Malaysia yang lebih sejahtera!

 

Prof  Madya Dr Harlina Halizah Siraj

Pengerusi Lembaga Pengarah Induk (LPI)

Pusat Bimbingan Remaja Puteri Raudhatus Sakinah

012-3243134

Bersama wakil-wakil daripada:

  • Pertubuhan Kebajikan Darul Islah Malaysia (PERKID Malaysia)
  • Rumah Puteri Arafiah
  • Pertubuhan Kebajikan Sahabat Insan & Iman Malaysia
  • Rumah Perlindungan & Pemulihan Wanita Islam Darul Wardah
  • Kem Modal Insan KEWAJA
  • Baitul Islah PERKID
  • Pertubuhan Inisiatif, Penyelidikan, Pembangunan & Pemerkasaan Wanita (WIRDA)
  • Rumah Kebajikan Darul Islah
  • Pusat Tarbiyah Darul ‘Atiq
  • Keluarga Besar Norlina Alawi

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia