Fokus

Pandangan berkaitan isu-isu semasa dalam negara

Sudah ‘merdeheka’-kah kita?

Adakah ia sekadar retorik pengisahan sejarah semata-mata, yang dipamerkan berulang-ulang setiap tahun apabila tiba bulan Ogos? Atau ia sekadar peringatan agar semua tidak lupa dan terlepas pandang daripada menyambutnya saban tahun?

Fokus

Masihkah ada harapan untuk kerajaan ini?

Umumnya, Rakyat Malaysia telah ketahui, pada 20 Ogos 2021 lalu, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah membuat keputusan melantik Dato’ Sri

Fokus

Penyebar berita palsu: Syaitan antara kita

Pernahkah kita rasa tertipu dengan sesuatu info atau berita yang diterima? Apatah lagi sebelumnya, kita sangat percaya bahawa khabar itu adalah benar hingga memberi impak

Fokus

Ketika diam itu adalah solusi terbaik

Selalunya dalam keadaan atau situasi apa sekalipun, terdapat segelintir manusia lebih suka memberikan komentar, walau adakalanya perkara itu tidak perlu pun diberikan apa-apa balasan.  

Fokus

Sudah ‘merdeheka’-kah kita?

Realitinya, semua manusia yang normal lagi rasional sangat mencintai kebebasan dan bercita-cita mendapatkannya, sudah pasti membenci perhambaan, penjajahan dan berusaha untuk memecahkan belenggu itu.  

Fokus

Tragedi pilu di utara: Angkara apa?

Dalam kesibukan mendepani kemelut ‘mendapatkan’ seorang Perdana Menteri yang kompeten untuk negara pada 18 Ogos, negara digemparkan dengan situasi bencana alam yang teruk di Kedah.

Fokus

Apabila hak-hak itu dinafikan!

Bagi mereka yang faham situasi dan keadaan, tentunya akan memandang ini adalah satu bentuk perjuangan bagi sekalian ahli parlimen pembangkang yang menyedari bahawa mereka perlu menghadirkan diri ke parlimen, kerana itu tanggungjawab utama setelah dipilih rakyat dalam Pilihan Raya Umum ke-14 lalu.

Fokus

Bendera putih: Mencari pemimpin berjiwa Umar Abdul Aziz

Ingatkah kita tentang kisah Khalifah Umar bin Abdul Aziz, seorang pemimpin yang mengenyangkan perut dan mengayakan rakyatnya? Membaca sejarahnya, tentu siapa pun mendambakan pemimpin sedemikian untuk negara Malaysia yang kita cintai ini.

Fokus

Adik Bella, OKU dan kita

Isu terbaharu yang tular menggemparkan negara mengenai seorang anak istimewa yang dikenali sebagai adik Bella, dipercayai menjadi mangsa dera di rumah kebajikan Rumah Bonda. Ia meraih perhatian masyarakat Malaysia, hingga wujudlah kempen tanda pagar #JusticeForBella.

Fokus

Pandangan berkaitan isu-isu semasa dalam negara Sudah ‘merdeheka’-kah kita? Adakah ia sekadar retorik pengisahan sejarah semata-mata, yang dipamerkan berulang-ulang setiap

Read More »

ARTIKEL POPULAR

Group 10

ARKIB

Group 10
Archives

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia