Aq Shamsuddin, penakluk sebenar Konstantinople

Tentunya tajuk ini mungkin kelihatan agak pelik kerana penaklukan Konstantinople sebagaimana yang kita ketahui, dikaitkan dengan Sultan Uthmaniyyah, Muhammad Ibnu Murad II, yang dijuluki  dengan gelaran al-Fatih.

 

Namun, ini bukanlah membahaskan sesuatu yang salah mengenainya, kerana ulama Syeikh Aq Shamsuddin adalah penakluk sebenar di sebalik kejayaan kota bersejarah ini.

 

Ya, beliau adalah penakluk kejayaan memandangkan peranannya yang sangat penting dalam menggerakkan bangsa Turki di belakang usaha ini dan pengawasannya terhadap pendidikan Sultan Muhammad al-Fatih dari usia muda, dan asuhannya mengenai keinginan yang membuak-buak agar penaklukan Konstantinople berada di tangannya.

 

Namanya Muhammad Shamsuddin Ibn Hamzah dan dikenali sebagai Aq Shamsuddin. Menurut sejarawan Muhammad Harb, Syeikh Aq Shamsuddin berhubung keturunannya dengan khalifah pertama Abu Bakar al-Siddiq radiallahuanhu, dilahirkan di Damsyik pada tahun 792 Hijrah/ 1389 Masihi.

 

Beliau menghafal al-Quran pada usia tujuh tahun dan belajar di Amasya, kemudiannya di Aleppo seterusnya di Ankara.

 

Permulaan hubungannya dengan Muhammad bin Murad, ketika Sultan iaitu bapanya Murad II, meminta Syeikh Haji Bayram untuk mencalonkan seorang sarjana untuk menjadi pendidik dan guru bagi puteranya Muhammad, sesuai dengan kebiasaan para sultan Empayar Uthmaniyyah.

 

Syeikh Aq Shamsuddin mengajar Muhammad beberapa ilmu dan pengetahuan, serta mengajarkannya Al-Quran, Sunnah Nabi, fiqh dan ilmu-ilmu Islam lainnya.

 

Beliau turut mengajarkannya bahasa-bahasa yang terkenal yang dituturkan oleh orang Islam iaitu Arab, Farsi, dan Turki, termasuklah ilmu strategi, matematik, astronomi, sejarah dan perang.

 

Muhammad adalah seorang anak muda ketika ayahnya menugaskannya untuk menguruskan amanah dengan tujuan untuk melatihnya pengurusan dan juga sistem pemerintahan.

 

Dan kerana usianya yang masih muda, sultan mendekatkannya dengan sekumpulan cendekiawan dan pendidik, terutama Syeikh Aq Shamsuddin bagi meningkatkan pemikiran Muhammad serta kekuatan persepsi dan genius.

 

Sepanjang masa, Syeikh Aq Shamsuddin menanamkan dalam diri Muhammad impian besar bagi umat Islam iaitu penaklukan Konstantinople dan beliau menceritakan di telinganya mengenai sebuah hadis kenabian yang merangkumi ramalan pembukaan kota ini oleh tentera Islam.

 

Syeikh Aq Shamsuddin juga meyakinkan Muhammad bahawa beliau adalah pemuda yang memenuhi impian umat ​​Islam sehinggalah putera sultan itu bertambah usia dan impian ini semakin kuat dalam dirinya.

 

Usaha Syeikh Aq Shamsuddin dalam merealisasikan perancangan ini memuncak dalam pengambilalihan kekuasaan oleh muridnya Muhammad bin Murad setelah kematian ayahnya, yang mengarahkan mobilisasi massa kepada pembukaan Konstantinople dan penaklukannya pada tahun 1453 Masihi, ketika beliau berusia 21 tahun.

 

Pada bulan Mac 1453 Masihi, Sultan Muhammad al-Fatih menggerakkan tenteranya ke Konstantinople setelah menyelesaikan persiapannya. Dan di barisan hadapan tentera adalah sekumpulan cendekiawan, termasuk Aq Shamsuddin yang berdoa dan terus berdoa kepada Allah SWT untuk kemenangan bagi meningkatkan semangat tentera untuk membuka kota itu.

 

Semasa kepungan yang dilakukan di Konstantinople lebih 50 hari, empat kapal menembusi pertahanan tentera Uthmaniyyah dan masuk dari Teluk, yang dikirim oleh Paus untuk menyokong Byzantine, yang menaikkan semangat pasukan pengawal di Konstantinople sambil memberi kesan negatif di pihak Uthmaniyyah.

 

Amir Husayn Onisi menyebutkan dalam bukunya ‘Kelebihan Syeikh Aq Shamsuddin’ bahawa para putera serta sarjana Uthmaniyyah bertemu dengan Sultan dan sebagai hasilnya, baginda berkata:

 

“Anda mendorong beberapa orang tentera ke kepungan ini, mengikuti kata-kata salah seorang syeikh (yang bermaksud Aq Shamsuddin) dan para perajurit binasa dan banyak peralatan rosak, kemudian masalah ini meningkat dari negara-negara Franks berada di dalam istana, dan tidak ada harapan lagi untuk penaklukan ini.”

 

Ketika Sultan mengirimkan kepada Syeikh Aq Shamsuddin, yang terakhir membalasnya dengan sebuah pesanan yang memberi kesan yang kuat pada jiwa Sultan dan tenteranya, sehingga Majlis Peperangan memutuskan untuk meneruskan penaklukan.

 

Jadi Sultan memasuki khemah Aq Shamsuddin sehingga baginda mencium tangannya, dan meminta beliau untuk mengajarkan kepadanya doa agar mendapat kejayaan daripada Allah SWT, sebelum keluar memberikan arahan untuk menyerang Konstantinople.

 

Sultan ingin Syeikh Aq Shamsuddin berada di sebelahnya semasa pertempuran, jadi baginda menghantar salah seorang anak buahnya ke khemah Syeikh, dan pengawal menghalangnya berdasarkan perintah Syeikh Aq Shamsuddin sendiri. Oleh itu, baginda Sultan marah dan pergi sendiri ke khemah dan pengawal menghalangnya.

 

Dan ini adalah petunjuk yang jelas tentang kehebatan Aq Shamsuddin dengan Sultan, sehingga baginda  tidak menyerang pengawal Syeikh yang enggan memberinya masuk bertemu lelaki itu.

 

Sultan membelah khemah dengan kerisnya di satu sisi, sehingga baginda memasuki bertemu Aq Shamsuddin dan mendapati beliau sedang sujud kepada Allah SWT dengan sujud yang panjang, serbannya digulung di tanah dan rambutnya yang putih terkulai.

 

Setelah itu, beliau bangun daripada sujudnya dengan air mata yang berlinang sambil berdoa kepada Yang Maha Esa untuk kemenangan, hingga Sultan meninggalkannya untuk meneruskan perjalanan.

 

Tetapi Syeikh Aq Shamsuddin tidak membiarkan muridnya menjadi mangsa euforia kemenangan, jadi beliau memberikan nasihat kepadanya tentang peraturan toleransi Islam dalam perang, dan hak-hak negara terbuka sebagaimana ditentukan oleh syariat Islam.

 

Di sini, Imam Syaukani mencatatkan dalam bukunya ‘Bulan Purnama dengan Kemakmuran Yang Satu Setelah Abad Ketujuh’ ungkapan yang diucapkan oleh Sultan Muhammad al-Fatih setelah meraih kemenangan:

 

“Bukan kegembiraanku untuk membuka istana, tetapi kegembiraanku di hadapan orang seperti itu pada zamanku (yang bermaksud Aq Shamsuddin).”

 

Sultan memimpin ceramah di samping Menterinya Mahmoud Pasha mengenai kewibawaan Syeikh Aq Shamsuddin dengan mengatakan:

“Penghormatan saya terhadap Syeikh Aq Shamsuddin adalah penghormatan yang bukan pilihan. Ketika bersamanya, saya merasa sangat kagum.”

 

Manakala, setelah Sultan mengubah Gereja Hagia Sophia menjadi masjid, Syeikh Aq Shamsuddin diberi penghormatan dengan menyampaikan khutbah pertama.

 

Selain itu, Sultan turut mengadakan jamuan untuk para tenteranya pada kesempatan penaklukan selama tiga hari, sementara baginda secara peribadi mempersilakan Syeikh Aq Shamsuddin memberi ucapan kepada para perajurit, mengingatkan mereka akan berkat ini dan meggalakkan untuk berbuat baik kepada rakyat Konstantinople.

 

Dan lelaki itu berkata dalam khutbahnya: “Wahai para perajurit Islam, ketahuilah dan ingatlah kepada Nabi SAW dan kita meminta Allah SWT Yang Maha Kuasa untuk memberi kejayaan dan mengampuni kita.”

 

Dan beliau meneruskan kata-katanya:

“Jangan sia-siakan apa yang telah kamu hilang daripada wang rampasan itu dan jangan membazir serta belanjakanlah untuk kebenaran juga kebaikan bagi penduduk kota ini, dan dengarkanlah kewibawaan dan taatilah dirinya dan cintailah dia.”

 

Kemudian beliau berpaling kepada Al-Fatih dan berkata kepadanya: “Oh, sultanku, tuan telah menjadi tempat keluarga Uthman, jadi selalu berusaha kerana Allah SWT.”

 

Seterusnya, Syeikh Aq Shamsuddin dipandu ke kubur sahabat Nabi SAW, Abu Ayyub al-Ansari RA yang mati syahid di sekitar tembok Konstantinople dalam percubaan pertama umat Islam untuk membukanya, dan itu adalah hari yang tidak dapat dilupakan dalam sejarah penaklukan Konstantinople.

 

Syeikh Aq Shamsuddin bukan hanya seorang sarjana syariah atau seorang pendakwah yang menggembirakan para tentera dan menjelaskan peraturan yang sah juga yang terlarang, tetapi beliau adalah seorang negarawan yang mengetahui dimensi politik yang benar.

 

Buku-buku sejarah mengisahkan bahawa sultan ingin pengasingan (beruzlah) di istana untuk beliau beribadah. Namun, Syeikh Aq Shamsuddin menolak dan Sultan pun marah. Baginda membantah Syeikh dengan membawa orang-orang yang lebih rendah kepadanya, dan Syeikh menolak untuk memasuki istana Sultan bersamanya.

 

Syeikh itu menjawab dengan jawaban yang mencerminkan pemikiran luasnnya:

“Jika tuan memasuki pengasingan (beruzlah), tuan merasa senang dengannya, kesultanan jatuh dari matamu dan urusannya (urusan pemerintahan) terganggu.”

 

Setelah penaklukan itu, Syeikh Aq Shamsuddin ingin tidak jatuh ke dalam perangkap kebanggaan dan kesombongan, jadi beliau memberinya pelajaran lagi di kampung halamannya setelah kemenangan, kerana Sultan memberikannya wang dan beliau menolaknya. Ketika Muhammad meninggalkan khemah, syeikh itu langsung tidak berdiri untuknya.

 

Ini mempengaruhi jiwa Sultan, hingga baginda mengadu kepada beberapa anak buahnya tindakan Aq Shamsuddin, jadi mereka berkata kepadanya:

 

“Mungkin beliau melihat dirimu dengan rasa syukur dan bangga kerana penaklukan ini, kerana tidak mungkin dilakukan oleh sultan-sultan besar lain. Jadi beliau ingin menangkis kebanggaanmu.”

 

Walaupun mendalami ilmu-ilmu syariah, Syeikh Aq Shamsuddin juga adalah seorang saintis dalam bidang perubatan, farmakologi, psikiatri dan tumbuh-tumbuhan, mengambil ubat-ubatan dari mereka dan merawatnya.

 

Penyakit berjangkit yang disebabkan oleh ribuan kematian menarik minat Aq Shamsuddin, dan beliau menulis sebuah buku tentangnya yang berjudul ‘The Matter of Life’, yang mana beliau mengatakan bahawa jangkitan itu sangat kecil dan halus sehingga tidak mungkin melihatnya dengan mata kasar, tetapi ini terjadi.

 

Oleh itu, Aq Shamsuddin dianggap manusia yang pertama menentukan bakteria pada masa mikroskop belum dicipta, dan inilah yang muncul dan dibuktikan ahli kimia dan ahli biologi Perancis, Louis Buster selepas empat abad kemudian.

 

Aq Shamsuddin juga tertarik dengan penyakit barah, dan menulis dalamnya dua buku, ‘Bahan Hidup’ dan ‘Buku Perubatan,’ dan beliau telah menulis beberapa buku dalam bahasa Arab termasuk ‘Menyelesaikan Masalah’, ‘Meringkaskan Al-Matin’, ‘Artikel Awliya’ dan lain-lain.

 

Syeikh Aq Shamsuddin merasakan nostalgia untuk kembali kepada tanah airnya sendiri (Damsyik) di sebalik desakan Sultan agar tetap berada di Istanbul. Beliau akhirnya menjawab permintaan sultan dan pergi ke Istanbul, tinggal di sana selama kira-kira enam tahun sehingga meninggal dunia pada tahun 863 Hijrah/ 1459 Masihi.

 

Rujukan:
1. Penakluk Konstantinople
2. Al-Fatih Pemuda Berani
3. Generasi Uthmaniyyah yang Indah

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia