Apa kena mengena Parlimen dan kesusahan rakyat?

Namun, amat malang apabila masih terdapat anggapan bahawa Parlimen adalah tidak penting dan hanya tempat Ahli-ahli Yang Berhormat bertengkar dan berbalah.

 

Melalui Parlimenlah rakyat dapat mengetahui ke mana wang negara dibelanjakan, melalui Parlimenlah rakyat dapat maklumat salah tadbir kerajaan, melalui Parlimenlah kementerian yang bertanggungjawab menjawab isu-isu semasa yang berbangkit, melalui Parlimenlah rakyat didedahkan dengan usaha-usaha kerajaan yang terkini mengikut kementerian masing-masing.

 

Selain itu, wakil rakyat juga boleh membangkitkan perkara-perkara di kawasan yang memerlukan perhatian kerajaan seperti bantuan tidak sampai, pembangunan kawasan perlu dilakukan untuk kemudahan rakyat di kawasan dan lain-lain lagi.

 

Ini semua dilakukan, didedahkan dan disalurkan melalui medium sesi Soal Jawab Lisan, Waktu-waktu Pertanyaan Menteri, perbahasan dan mesyuarat Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen termasuklah Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

 

Selain rakyat dapat melihat sidang Parlimen secara langsung di media perdana atau media sosial, rakyat juga dibekalkan dengan rekod penyata rasmi (hansard) dan jawapan bertulis daripada kementerian yang berkaitan. Ini membolehkan rakyat dan masyarakat secara umum memainkan peranan semak dan imbang secara aktif.

 

Cacamarba yang terjadi pada hari ini dan tadbir urus yang teruk oleh kerajaan adalah kerana tiada fungsi semak dan imbang oleh Parlimen. Umpamanya, anda membuat kesilapan dan salah laku tetapi tiada siapa mampu untuk menegur dan anda tidak dipertanggungjawabkan atas kesilapan anda.

 

Isu seperti pembinaan laman web vaksin bernilai RM70 juta tetapi kualiti murahan, pesawat prototaip Israel yang memasuki ruang udara Malaysia, insiden pertembungan LRT, pengagihan bantuan laptop dan gajet untuk PdPR ini semua boleh dibangkitkan dan kerajaan dipertanggungjawabkan untuk menjawab sekiranya Parlimen bersidang hatta ke mana Menteri menghilang pun boleh dibangkitkan di dalam Parlimen. Negara Malaysia adalah hak milik rakyat bukan hak milik kerajaan yang mana kerajaan tidak perlu dipertanggungjawabkan ke atas hal ehwal negara.

 

Bukanlah keinginan rakyat ingin memanggil Perdana Menteri dan kerajaan bodoh. Apa yang diinginkan adalah suara, keperluan dan sengsara mereka ini didengari dan tadbir urus kerajaan dipertanggungjawabkan.

 

Jadi, masih mahu tanya, apa kena mengena Parlimen dan kesusahan rakyat?

 

Fatihah Salahuddin adalah mantan Setiausaha Sulit kepada mantan Speaker Dewan Rakyat, Pegawai Advokasi Institute for Research & Development of Policy dan peguam.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia