Anwar Ibrahim Angkat Sumpah Perdana Menteri Ke-10

Anwar Ibrahim Angkat Sumpah Perdana Menteri Ke-10 | IKRAM

KUALA LUMPUR – Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Dato’ Seri Anwar Ibrahim secara rasminya telah dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10 Malaysia petang ini.

Majlis mengangkat sumpah jawatan itu dijalankan di hadapan DYMM Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara, di sini.

Yang di-Pertuan Agong berkenan melantik Dato’ Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri selepas baginda memperhalusi pandangan Raja-Raja Melayu yang menghadiri perbincangan khas di Istana Negara pagi tadi.

Dengan pelantikan tersebut, berakhirlah penantian rakyat Malaysia untuk melihat pemimpin baharu bagi memimpin negara ini selepas berakhirnya pilihan raya umum ke-15 (PRU15) pada 19 November lalu.

Turut hadir pada majlis mengangkat sumpah ialah Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat, Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim, Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Harun serta pemimpin-pemimpin kanan Pakatan Harapan dan Barisan Nasional.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia