Ahli IKRAM Health juara Famelab Malaysia 2019

Kemenangan Mohd Hazreen, 32, sekali gus melayakkannya menerima hadiah wang tunai berjumlah RM3,000 selain berpeluang mewakili negara dalam pertandingan Famelab Antarabangsa pada 5 dan 6 Jun depan di Festival Sains Chelthenham di United Kingdom.

“Saya memilih topik pengulangan ketagihan dadah kerana banyak tuduhan dan kecaman yang diterima oleh golongan ini kerana kembali menagih selepas pulih bertahun-tahun.

“Mereka dikatakan jahat dan lemah iman, tetapi masyarakat perlu tahu ia sebenarnya disebabkan oleh banyak faktor.

“Servis pemulihan dadah adalah salah satunya. Ketagihan dadah ini berlainan mengikut jenis, jadi rawatannya juga berlainan,” katanya yang juga ahli Persatuan Kesihatan IKRAM Malaysia (IKRAM Health).

Turut hadir ialah Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Md Farid Md Rafik; Pengarah British Council, Sarah Deverall; Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Industri-Kerajaan bagi Teknologi Tinggi Malaysia (MIGHT), Datuk Dr Mohd Yusoff Sulaiman.

Pertandingan ini berjaya menarik minat seramai 63 pemohon dan seramai 12 orang tersenarai sebagai peserta akhir menerusi tiga tapisan di peringkat negeri yang berlangsung pada Februari hingga Mac lalu.

Famelab dianjurkan oleh MIGHT bersama British Councils serta mendapat sokongan daripada Kementerian Pendidikan Malaysia, Jabatan Pendidikan Tinggi dan pusat penyelidikan profesional, Euraxess.

Persembahan diadili berdasarkan tiga kriteria utama iaitu kandungan, kejelasan dan karisma.

Panel hakim terdiri daripada ahli akademik dan personaliti media termasuk Ketua Bahagian Pembangunan Pelajar Kementerian Pelajaran Malaysia, Dr Zaid Omar, Pakar Perunding Kajian Masa Hadapan merangkap penulis, pengarang buku fiksyen serta pakar komunikasi strategik, Dr Liz Alexander, Pegawai Kanan Pentadbiran (Penyelidikan dan Pengetahuan), University of Nottingham, Prof Deborah Hall dan Timbalan Ketua Pengarang Astro AWANI, Kamarul Bahrin Haron.

Sumber: Astro Awani
Video Dr Hazreen: http://bit.ly/hazreen-famelab19

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia