450 sukarelawan bergotong-royong bersihkan Bangi

Disertai oleh pelbagai sektor masyarakat merentasi agama, bangsa, budaya dan latar belakang, program ini bertujuan untuk memberi inspirasi dan mendidik masyarakat untuk membudayakan amalan kebersihan melalui tauladan.

Selain itu, ia dapat meningkatkan tanggungjawab komuniti untuk sama-sama memelihara Bandar Baru Bangi supaya sentiasa dalam keadaan yang bersih dan indah, ke arah mewujudkan sebuah bandar yang lestari.

   

Aktiviti-aktiviti pembersihan

Para sukarelawan telah berkumpul di zon masing-masing seawal jam 8.00 pagi dan mula bergotong-royong untuk mengutip sampah tabur dan menurunkan iklan haram.

Ahli-ahli IKRAM Kawasan Hulu Langat, IKRAM Siswa, para remaja IKRAMTeens Hulu Langat serta warga Sekolah Sri Al Amin Bangi turut bersama-sama menyertai aktiviti gotong-royong BBB ini.

Kemudian, para sukarelawan bergerak beramai-ramai menuju ke Taman Tasik Cempaka untuk menjayakan majlis pelancaran Sambutan 40 Tahun Bandar Baru Bangi.

Ia sungguh simbolik dan melambangkan kesatuan dan kebangkitan masyarakat madani yang ingin bersama-sama berperanan merealisasikan sebuah bandar yang bertamadun.

   

Aktiviti mencabut iklan haram dan majlis pelancaran

Majlis pelancaran kemudiannya diserikan dengan ucapan oleh Yang Dipertua Persatuan Penduduk Bandar Baru Bangi, Tn Haji Ahmad Sufie Munasir dan dirasmikan oleh YB Ustaz Shafie Ngah, Ahli Dewan Negeri Bangi.

Turut hadir menjayakan gotong-royong dan majlis pelancaran Yang Dipertua IKRAM Hulu Langat, Prof. Dr. Mahamod Ismail dan Ahli-ahli Jawatankuasa IKRAM Kawasan.

Setelah itu, berlangsunglah acara gimik pelancaran dan acara bergambar beramai-ramai di mana wakil-wakil pelbagai sektor masyarakat dan jawatankuasa kecil menerima simbol penyerahan amanah untuk bersama-sama menjayakan sambutan ini.

Justeru, majlis ini menandakan permuafakatan strategik antara semua pihak di bandar ini untuk bersama-sama merealisasikan Bangi Bandar Ilmu yang dicita-citakan.

Acara gotong royong Bangi Bersih Berterusan (BBB) ini dianjurkan bersama oleh Sekretariat Sambutan 40 Tahun Bandar Baru Bangi, Persatuan Penduduk Bandar Baru Bangi (Bangiku), Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), IKRAM Hulu Langat dan Sony EMCS Sdn. Bhd.

Program ini turut dianjurkan dengan kerjasama pelbagai persatuan penduduk taman, surau-surau, NGO, institusi pendidikan, agensi kerajaan, institusi korporat dan industri.

Lagi foto: http://bit.ly/2oTykAO

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia