23 peratus pelarian wanita di Malaysia

“Disebabkan Malaysia tiada kem pelarian, pelarian ini tinggal di persekitaran kita,” ujarnya ketika berkongsi fakta dalam forum sempena Hari Wanita Sedunia di sini.

Forum “Women Refugees in our Neighbourhood” yang berlangsung di Kuala Lumpur & Selangor Chinese Assembly (KLSCAH) pada 11 Mac lalu menyentuh tema Hari Wanita Sedunia iaitu ‘Lindungi Pekerja Migran Wanita’ dan ‘Jamin Hak-Hak Pekerja Migran Wanita’.

Dalam pada itu, panelis kedua, Cik Nurainie Haziqah Shafi’i berkongsi tentang golongan pelarian yang beliau santuni dan membantu menyampaikan nasihat perundangan.

Peguam dan aktivis kemanusiaan ini adalah antara pengasas Sekolah Pelangi Kasih, sebuah sekolah tidak rasmi di Selayang untuk kanak-kanak Rohingya di Malaysia. Beliau turut menyediakan sarapan pagi untuk gelandangan di Kuala Lumpur dua kali setiap bulan.

Puan Atiqah Mohammad Khuzaini yang mewakili Rose2Rose pula berkongsi tentang aktiviti pemerkasaan wanita-wanita pelarian melalui kursus menjahit, menanam pokok, dan biasiswa Anak Bestari yang telah dadakan Rose2Rose.

Dalam perkembangan berkaitan, turut dipaparkan lukisan anak-anak Syria yang dibawa oleh Majd Chourbaji, yang merupakan bekas tahanan penjara rejim Bashar al-Assad. Beliau mengetuai 150 wanita lain dalam mogok lapar meminta mereka dibicarakan dengan adil dan hasilnya, lebih 80 wanita termasuk beliau dibebaskan.

Peserta yang hadir turut bergambar bersama plakad ‘No to Violence’, ‘Humanity and Justice For All’, ‘Justice for Women Migrant Workers’ sebagai tanda pembelaan terhadap pekerja migran wanita di Malaysia.

Sumber: Rose2Rose

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia