XREK 2010 lahirkan remaja kental

Program remaja peringkat nasional ini merupakan sebuah program yang dianjurkan oleh Kelab Remaja JIM (KRJ) dan Pertubuhan IKRAM Wilayah Persekutuan dengan kerjasama Pertubuhan IKRAM Negeri Sembilan.

xrekXREK merupakan satu daripada enam program yang akan dilalui oleh para peserta dalam Projek Dua Tahun Remaja Cemerlang (PRODUCE), sebuah projek pembangunan kader-kader remaja, dan peserta kali ini merupakan ahli-ahli PRODUCE generasi keenam (PG6).

XREK 2010 yang bertemakan ‘Satu Kata, Satu Hati, Satu Aksi’ ini telah mendapat sambutan luar biasa dengan kehadiran 120 orang peserta dari seluruh Semenanjung Malaysia. Program yang diadakan selama tiga hari dua malam ini lebih menekankan aspek kekentalan fizikal dan mental terhadap para peserta.

Antara acara yang memerlukan kekuatan fizikal dan mental peserta ialah Abseiling, Berakit di Selat Melaka, Water War dan Great XPLORACE. Para peserta juga diminta untuk memasak makanan sendiri sepanjang berada dalam program.

Menurut seorang peserta dari Kuala Lumpur, Arif Azmi, “XREK merupakan antara program paling menarik dan mencabar bagi saya. Walaupun terpaksa menempuh pelbagai cabaran, namun kami tetap bersemangat untuk menghadapi cabaran seterusnya. Di sebalik semua aktiviti ini, terdapat banyak hikmah dan pengajaran yang saya peroleh. Saya berharap sangat agar pihak penganjur dapat meneruskan aktiviti seperti ini.”

xrekPengarah Program XREK 2010, Mohd Hafiz Abd Hamid berkata, pihak penganjur merafakkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Ilahi kerana tiada sebarang kecederaan yang berlaku sepanjang program ini diadakan.

“Persiapan yang kami adakan selama hampir sebulan ini akhirnya membuahkan hasil dan kesan yang positif terhadap semua peserta. Walaupun kami tidak berupaya memberi kepuasan seratus peratus kepada semua peserta, namun melalui penilaian yang dilakukan, para peserta berpuas hati dengan program yang dilaksanakan. Tahniah buat semua PRODUCE Gen 6,” kata beliau lagi.

Pengalaman selama hampir 10 tahun mengendalikan program berbentuk aktiviti luar seperti ini meyakinkan pihak penganjur bahawa pemilihan kem atau pusat latihan yang sesuai dan bertepatan menjadi tulang belakang keberkesanan sesuatu program. BTC menjadi pilihan penganjur kerana kelengkapan peralatannya yang mencukupi beserta jurulatih yang berpengalaman dan bertauliah.

Pihak penganjur juga berharap agar XREK 2010 dapat melatih peserta agar lebih berdikari, berani dan tahan lasak di samping tidak lalai dalam menjalankan tanggungjawab sebagai seorang Muslim yang beriman kepada Allah.

xrek

xrek

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia