WUI, IKRAM kerjasama lancar Rumah Ngaji

Presidennya, Dr Parid Sheikh Ahmad berkata, IKRAM Kawasan Batu adalah cawangan pertama yang menawarkan program Rumah Ngaji kepada golongan sasaran dan masyarakat setempat. 

“Program Rumah Ngaji yang pertama dijalankan ini adalah hasil inisiatif ahli jawatankuasa cawangan IKRAM Kawasan Batu sendiri, ia antara khidmat sukarela disediakan, di samping aktiviti ilmiah yang lain.

“Dengan adanya program Rumah Ngaji ini, golongan sasaran iaitu penuntut institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) berhampiran dan masyarakat setempat juga berpeluang belajar lebih mendalam tentang al-Quran, selain menguatkan lagi keperibadian Islam dengan aktiviti yang lain,” katanya pada majlis Pelancaran Pusat Komuniti IKRAM Kawasan Batu dan Majlis Sambutan Aidilfitri, semalam.

Pada majlis sama, beliau turut melancarkan Program Rumah Ngaji dan #ProjekPrihatin yang dijalankan pertubuhan itu.

Menurutnya, pengisian yang disediakan IKRAM mampu mengurangkan masalah sosial yang mengancam perjalanan kehidupan umat Islam di negara ini.

“Pembangunan manusia adalah peranan asas IKRAM yang meliputi peribadi individu, keluarga dan masyarakat. Kita ada fokus dan strategi untuk diberi pendekatan.

“Usaha yang telah dijalankan juga sedikit sebanyak mampu mengatasi masalah gejala sosial yang berlaku terutamanya kepada golongan belia,” katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua IKRAM Kawasan Batu, Omar Ismail berkata, Rumah Ngaji diwujudkan adalah atas keperluan masyarakat setempat.

“Alhamdulillah, program ini telah dijalankan sejak dua bulan lalu dan sambutannya amat menggalakkan daripada penuntut IPTS berhampiran dan juga penduduk setempat.

“Kita akan terus kembangkan aktiviti ini kerana melihat sendiri keperluannya kepada masyarakat yang memang berminat untuk lebih mendekati kitab suci ini,” katanya.

Menurut Omar, selepas bercuti sempena Aidilfitri, program Rumah Ngaji dan aktiviti lain akan kembali berjalan seperti biasa bermula minggu pertama Ogos ini.

“Bagi aktiviti Rumah Ngaji, ia akan diadakan pada setiap Rabu hingga Jumaat bermula jam 12 tengah hari sehingga 2 petang dan kami amat mengalu-alukan mereka yang berminat,” katanya.

Sumber: Sinar Harian | 24 Julai 2016 | http://bit.ly/2a7xYyS

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia