Wakil tunggal MyCARE berjaya masuk Gaza

Beliau telah diberikan kebenaran masuk selepas melalui 13 jam perjalanan dari Kaherah, melepasi belasan pemeriksaan checkpoint tentera Mesir dan menunggu hampir enam jam di pintu sempadan Rafah.

Merupakan misi ke-20 Aqsa Syarif dan MyCARE ke Gaza, misi kali ini mempunyai signifikan yang besar berikutan beberapa siri pembunuhan ke atas penduduk Gaza yang berhimpun secara aman di sempadan Gaza-Israel oleh rejim Zionis Israel sejak 30 Mac 2018.

“Justeru, kami namakan misi kali ini sebagai ‘Aqsa2Gaza20 (A2G20): Operasi Badar 2.0’ bagi meneruskan kesinambungan ‘Operasi Badar 2014’ yang kami lancarkan selepas serangan besar-besaran ke atas Gaza pada bulan Ramadan tahun 2014,” ujar Aqsa Syarif dalam laman Facebooknya.

Antara aktiviti beliau di sana ialah memantau penyaluran sumbangan rakyat Malaysia untuk projek MyRamadan 2018 dan mengaudit projek-projek yang dilaksanakan oleh Pejabat MyCARE Gaza.

Selain itu, beliau juga menziarahi keluarga almarhumah Razan Al-Najjar, sukarelawan MyCARE yang terkorban dalam himpunan Great Return March pada  1 Jun lalu serta menziarahi dan menyampaikan sumbangan kepada keluarga almarhum Dr Fadi Al-Batsh.

Dr Mohd Zin turut berkesempatan menyertai Perhimpunan The Great Return March di sempadan Gaza di timur Shujaiyah dan di Khanyounis selepas menunaikan solat Jumaat.

“Beliau bahkan diberi penghormatan untuk berucap mewakili rakyat Malaysia di hadapan ribuan rakyat Gaza dalam perhimpunan di Khanyounis, tempat Razan an-Najjar dibunuh.”

Semasa perhimpunan, jelas kelihatan tentera-tentera Israel sedang mengawal ketat kawasan sempadan. Sejak Perhimpunan The Great Return March dimulakan pada 30 Mac 2018 yang lalu, lebih 200 orang telah terkorban dan 11,000 orang cedera.

Dr Mohd Zin juga berkesempatan untuk berbuka puasa bersama-sama pasukan perubatan dan sukarelawan yang bertugas serta mendengar kisah-kisah mereka yang menyayat hati semasa bertugas sejak 30 Mac lalu termasuk kehilangan Razan an-Najjar di hadapan mata mereka sendiri.

Teruskan menghulur bantuan anda kepada rakyat Palestin di bulan Ramadan ini: www.billplz.com/myramadan

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia