Wabak penyakit atau wabak ekonomi?

Apa yang saya perasan kali ini, tak nampak bahawa tempoh perintah berkurung akan berakhir dalam waktu yang singkat. Ya, saya rasa akan dilanjutkan. Indonesia mula ambil langkah lockdown selama tiga bulan. Amerika sendiri percaya selepas setahun baru akan pulih.

 

Lebih penting jika kita rajin baca, kita akan jumpa banyak tulisan akan kejatuhan ekonomi akan jadi paling buruk dalam sejarah ketamadunan manusia. Saya bukan nak takutkan, saya nak kita semua ada pemikiran ‘bersedia’. 

 

Apa maksudnya? Kita harus bersedia dibuang kerja, belanja simpanan yang ada dan urus ekonomi secara baik. Saya perasan orang kita masih berbelanja seperti sedang bercuti selama dua minggu.

 

Banyak jenis makanan sedang dicuba, malah sehari dua boleh viral kek dan buat kopi dalgona. Kita tak risau dan kisah langsung bab makan dan kesihatan selama tempoh ini.

 

Kawan-kawan yang baik, saya yakin bahawa kerajaan tak akan mampu menangung hidup kita lagi. Belanjawan kerajaan unjurkan pada harga minyak $60 setong, tapi hari ini dah berada di bawah $30 setong. Kita sedang tak ada duit.

 

Kita bukan negara kaya yang boleh subsidikan semua penduduk dalam tempoh yang lama dan panjang. Saya yakin akan ada pengurangan kepada penjawat awam, sektor utama seperti kesihatan sedang diutamakan sekarang. Kerajaan perlu utamakan ekonomi negara terlebih dahulu. 

 

Sebelum kerajaan umumkan langkah berkurung, saya sangat hati-hati bab belanja. Saya beli bihun plastik panjang macam orang berniaga, ia paling mudah nak masak dan selesa. 

 

Kicap kami beli botol besar yang boleh isi semula sebagai stok. Kami jarang makan di luar sejak isteri saya jadi suri rumah sepenuh masa tiga tahun lepas. Saya tingkatkan simpanan lebih hampir tiap bulan.

 

Apa yang saya nak sampaikan, didik keluarga kita dari sekarang, makan bukan untuk sedap tapi untuk kenyang. Beli barang keperluan makanan yang asas, perkara ini kita perlu sampaikan buat keluarga kita semua. Mungkin tak perlu ada udang, sotong dan ketam lagi.

 

Hari ini kita lebih nampak apa yang berlaku sebagai gelombang wabak sahaja. Tetapi kita tak bersedia dengan gelombang wabak ekonomi, kesannya lebih besar. 

 

Tanya diri kita, kita ada simpanan enam bulan kecemasan atau tidak? Jika tiada, saya sarankan mulakan catu atau jaga bahan makanan kita. Manfaatkan duit RM500 KWSP untuk belian makanan dan perubatan keluarga kita dulu.

 

Saya bukan nak takutkan sesiapa, tetapi percayalah kita harus terima hakikat yang pahit ini. Bersedia juga untuk terima hakikat hilang pekerjaan, memang ada jaminan kerajaan bahawa tiada pekerja akan dibuang. Tetapi kita tak boleh jangka apa akan berlaku sebulan ke depan.

 

Bersedia, kata kuncinya. Saya agak lega bila masih selesa dengan kereta kecil Viva saya ke mana-mana, jimat dan mudahkan hidup saya. Maklumkan kepada anak anak bahawa tahun ini tiada baju raya, tiada kuih raya dan kek raya, apatah lagi duit raya.

 

Bincang secara keluarga, ceritakan apa yang sedang berlaku di dunia luar. Mereka kena sedia bukan hanya seronok bercuti di rumah sahaja. (Ceritakan) kenapa kita semua kena berjimat dan jaga keluarga serta belanja keluarga ini. Kita bukan saja hadapi wabak, kita sedang bertarung dengan wabak ekonomi paling pelik dalam sejarah ketamadunan hidup manusia.

 

Kawan-kawan yang mulia, jika kita makan KFC dan McD sebulan dua kali, kurangkan jadi dua bulan sekali. Jika kita masih sambut hari jadi dengan kek Secret Recipe, cukuplah buat kek sendiri dan raikan dengan kek sendiri.

 

Jika kita gaji selama ini T20 belajar hidup gaya M40, jika kita M40 belajar gaya hidup B40. Belajar makan kicap, sos dan beras murah untuk hidup kita kini. Usahakan ubah gaya hidup keluarga kita dengan belanja paling minimum mulai sekarang.

 

Hutang mana tak boleh uruskan, serah kembali pada bank. Kereta mahal kita, atau hartanah kita yang salah beli, serahkan kembali. Hidup sedehanalah mula sekarang kawan-kawan.

 

Tulisan ini saya tulis lepas panggil dan buat perbincangan keluarga.  Kami senaraikan apa yang kita tak akan belanja dan potong perbelanjaan kita, alhamdulilah anak-anak faham.

 

Mohon maaf, saya bukan nak takutkan sesiapa. Saya juga bukan pakar. Saya nak semua lihat, ini bukan wabak penyakit semata-mata, ini juga wabak ekonomi terbesar yang kita sedang berjuang.

 

Moga Allah SWT merahmati kita semua. Kekalkan hidup sederhana, berdoa dan sedekah untuk jaga ibadah kita.

 

Siri Sudut Pandang Masyarakat (2)

Adaptasi sumber: Azizul Azli Ahmad (Penceramah dan penulis) | 23 Mac 2020 | FB: fb.com/azizulazli.ahmad

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia