Vaksinasi: Rakyat UAE dibenar melancong ke luar negara

Jumlah negara yang bersedia menerima pelancong dari Emiriah Arab Bersatu (UAE) tanpa perlu menjalani kuarantin meningkat menjadi 19 setelah Sepanyol mengumumkan pembukaan sempadannya untuk pengunjung antarabangsa.

 

Menurut Emirates News Agency (WAM), pelancong dan penduduk UAE yang merancang untuk percutian musim panas mereka kini dapat memilih lebih 30 bandar di 19 buah negara.

 

Sehingga Julai depan, Emirates Airlines akan mengendalikan lebih 280 penerbangan seminggu dari Dubai ke bandar-bandar di Eropah, Amerika Syarikat, Timur Tengah, Afrika dan pulau-pulau pelancongan popular yang lain.

 

Selain itu, Sepanyol adalah negara Eropah terbaru yang menyambut kedatangan pelancong bermula pada 7 Jun dengan syarat telah menerima vaksin penuh sekurang-kurangnya 14 hari sebelum tarikh perjalanan, atau mereka dapat menunjukkan keputusan negatif untuk ujian saringan Covid-19 yang dilakukan 48 jam sebelum ketibaan.

 

Pelancong perlu menunjukkan sijil vaksinasi semasa ketibaan dan telah menerima vaksin yang dibenarkan oleh Agensi Ubat Eropah, atau salah satu vaksin dalam senarai penggunaan kecemasan WHO termasuk Pfizer/BioNTech, Sinopharm dan AstraZeneca/Oxford.

 

Kanak-kanak yang tidak divaksin di bawah usia 6 tahun dibenarkan masuk bersama ibu bapa yang diberi vaksin, dan kanak-kanak yang berusia di atas 6 tahun perlu menunjukkan hasil ujian PCR negatif, dan pelancong antarabangsa juga perlu mengisi borang pemantauan kesihatan dalam talian FCS sebelum ketibaan.

 

Emirates pada masa ini mengendalikan lima penerbangan seminggu ke Madrid dan empat penerbangan seminggu ke Barcelona, ​​dan merancang untuk menambah lagi penerbangan apabila permintaan untuk perjalanan semakin meningkat.

 

Manakala Etihad Airways, syarikat penerbangan nasional UAE akan melancarkan dua penerbangan mingguan ke bandar Malaga di selatan Sepanyol antara bulan Julai dan September 2021 menaiki pesawat Boeing 787-9 Dreamliner, yang menawarkan pilihan tempat duduk ekonomi yang luas.

 

Tarikan kepada pelancong

 

Perkhidmatan ini akan memberikan pilihan perjalanan yang lebih besar dan lebih lancar bagi pelancong dalam perjalanan santai antara UAE dan Sepanyol, dengan perkhidmatan Etihad ke tiga destinasi iaitu Barcelona, ​​Madrid dan Malaga.

 

Dalam perkembangan berkaitan, Etihad Airways juga mengumumkan pelancaran penerbangan bermusim ke pulau-pulau Greece yang terkenal, Mykonos dan Santorini.

 

Etihad Airways akan mengendalikan penerbangannya ke Mykonos antara 8 Julai dan 11 September 2021, serta ke Santorini antara 9 Julai dan 12 September 2021, dengan dua penerbangan mingguan ke setiap destinasi dengan Airbus A320.

 

Dengan pelancaran koridor perjalanan yang selamat antara UAE dan Greece, pelancong yang menerima vaksin Covid-19 akan mempunyai lebih banyak pilihan untuk melakukan perjalanan tanpa memerlukan kuarantin.

 

Penerbangan ke Mykonos dan Santorini memakan masa tidak lebih empat setengah jam, melengkapkan lagi perkhidmatan penerbangan sedia ada ke Athens, menurut Etihad.

 

Terus tingkatkan operasi

 

Emirates Airlines juga terus mempertingkatkan operasinya dengan permintaan yang meningkat dan menyokong pelancaran pelancongan yang cepat melalui rangkaiannya, dengan pembukaan koridor yang lebih selamat, memberikan orang yang masuk dan keluar mengikut kemampuan untuk melakukan perjalanan tanpa kuarantin, menurut pernyataan rasmi oleh Emirates Airlines.

 

Penumpang Emirates di benua Eropah pula dapat menikmati perjalanan tanpa kuarantin ke Cyprus, Greece, Itali, Rusia, Turki, Sepanyol dan Perancis mulai 9 Jun. Di Timur Tengah juga, penumpang Emirates dapat menikmati percutian di Mesir, Jordan, Lubnan dan Bahrain.

 

Emirates Airlines turut menyediakan penerbangan ke Maldives dan Seychelles, dan baru-baru ini mengumumkan bahawa ia akan meneruskan operasi penerbangannya ke Phuket mulai 2 Julai akan datang, dan di Afrika, pelancong boleh melawat bandar dan tempat peranginan mewah di Maghribi, Kenya dan Tanzania.

 

Vaksinasi yang pesat

 

Berikutan kemajuan program vaksinasi yang pesat, Amerika Syarikat menjadi destinasi yang semakin popular dalam kalangan rakyat UAE. Emirates Airlines kini melakukan penerbangan ke 11 destinasi di Amerika Syarikat dan akan menambah Miami sebagai destinasi baru pada 21 Julai akan datang.

 

Syarikat penerbangan itu juga akan mengoperasikan kapal terbang A380 ke beberapa bandar global pada musim panas ini, termasuk New York dan Los Angeles.

 

Mexico City juga terus menerima pelancong dan usahawan, yang mana Emirates Airlines akan meneruskan perkhidmatannya ke bandar tersebut mulai 2 Julai depan.

 

Emirates terus memperkukuhkan kerjasama dengan syarikat penerbangan bajet UAE, flydubai dengan memperluaskan jaringan dan program penerbangan bersama ke 48 bandar di 33 negara tanpa memerlukan kuarantin musim panas ini serta memberikan lebih banyak pilihan kepada pelancong.

 

Emirates juga mengembangkan kemampuan IATA Passport dalam penerbangannya ke Barcelona, ​​Moscow, Istanbul, New York JFK, Madrid dan London Heathrow dengan rancangan untuk memperluaskan semua penerbangan menjelang Julai akan datang selain pengesahan tanpa dokumen.

 

Rekod perubatan yang berkaitan juga memerlukan rekod kesihatan Covid-19 melalui kerjasama dengan Dubai Health Authority.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia