Utamakan bantu mangsa banjir – SUA IKRAM

“Mencari sebab kenapa banjir berlaku boleh dilakukan kemudian selepas semua yang diuji menerima bantuan sewajarnya,” ujar beliau.

Menurutnya, banyak perkara yang perlu dilakukan antaranya membersihkan rumah dan pakaian, menyediakan makan minum dan peralatan ibadah seperti telekung dan kit kebersihan seperti tuala wanita, berus gigi dan sebagainya.

“Tahniah kepada semua sukarelawan yang telah berhempas pulas membantu serta para dermawan yang telah menghulurkan bantuan.”

Beliau juga mengucapkan tahniah kepada i-Bantu, sebuah institusi khidmat masyarakat di bawah IKRAM yang telah menggerakkan bantuan sejak dari awal banjir melanda.

“Ketika ramai yang sedang mencari sebab kenapa Allah turunkan ujian (banjir), anda sudah berada di medan membantu mereka yang diuji.”

Di samping itu, MyCARE, Skuad Banjir Harmoni (SKUBA) oleh Belia Harmoni dan Persatuan Kesihatan IKRAM Malaysia (IKRAM Health) turut tidak ketinggalan mengadakan inisiatif bantuan untuk mangsa banjir.

Sumbangan untuk membantu mangsa banjir melalui i-Bantu boleh disalurkan ke akaun Maybank 562142405154 atas nama PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA, akaun Bank Islam 12113010049959 atas nama PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA – KHIDMAT MASYARAKAT atau menyumbang secara atas talian di pautan www.i-bantu.org.my/reg/.

Sila e-mel rekod sumbangan ke [email protected] atau kirimkan salinan slip sumbangan melalui WhatsApp atau Telegram kepada +6017 276 6384 atau +6011 6050 1137.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia