Tubuhkan Suruhanjaya Diraja Bagi Pulihkan Keyakinan Rakyat Terhadap Kebebasan Dan Integriti Agensi Kerajaan

IKRAM memandang serius kes-kes yang melibatkan penamatan perkhidmatan, penahanan, penyiasatan dan perpindahan serta merta ke atas pegawai-pegawai yang terlibat mengendalikan siasatan ke atas 1MDB.

Tindakan ini dipercayai akan menggugat keyakinan rakyat terhadap urusan pentadbiran kerajaan yang memerintah. Kepercayaan rakyat kepada pegawai dan agensi kerajaan juga terhakis hasil daripada tindakan polis ke atas pegawai-pegawai yang terlibat dalam Pasukan Petugas Khas tersebut sekali gus memberi gambaran campur tangan kuasa politik negara dalam urusan pentadbiran kerajaan.

Paparan peristiwa tersebut yang melibatkan mereka yang berjawatan tinggi, terpilih dan pakar dari agensi yang dihormati dalam kerajaan itu telah mewujudkan keraguan yang besar terhadap kebebasan, integriti dan kewibawaan agensi kerajaan tersebut.

IKRAM percaya salah satu jalan penyelesaian ke arah mengembalikan keyakinan rakyat terhadap kakitangan dan agensi kerajaan terbabit adalah dengan menubuhkan satu Suruhanjaya Siasatan Diraja untuk menyiasat apakah benar berlaku kepincangan dan pecah amanah; atau adakah di sana wujud campur tangan dan penyalahgunaan kuasa terhadap agensi kerajaan berkenaan.

Adalah diharapkan juga hasil siasatan tersebut dapat memberikan jalan terbaik sebagai panduan ke arah memperbaiki kebebasan dan integriti agensi kerajaan secara hakiki dan juga di mata rakyat.

Dalam masa yang sama, IKRAM ingin mengajak pemimpin dan rakyat Malaysia untuk turut berdoa agar negara Malaysia dianugerahkan pemimpin dan rakyat yang mempunyai sifat amanah yang tinggi dalam melaksanakan apa sahaja tanggungjawab yang diberikan.

IKRAM yakin bahawa dengan sifat amanah yang tinggi, Malaysia akan berjaya menjadi sebuah negara yang maju, adil dan sejahtera selaras dengan cita-cita besar negara dalam mencapai wawasan 2020. Kata-kata Nabi Muhamad SAW menjadi pedoman di mana baginda menyebut yang bermaksud:

“Tidak ada iman bagi orang yang tidak memiliki sifat amanah dan tidak ada agama bagi orang yang tidak menepati janji.” (HR Ahmad)

 

Dr Mohd Parid Sheikh Ahmad

Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia