Tragedi tembakan di Texas, 21 terkorban

Tragedi tembakan di Texas, 21 terkorban | IKRAM

Seramai 21 orang termasuk 18 kanak-kanak terbunuh pada Selasa selepas seorang lelaki bersenjata berusia 18 tahun melepaskan tembakan ke arah sebuah sekolah di Texas, Amerika Syarikat.

Lelaki tersebut akhirnya ditembak mati oleh pasukan keselamatan, menurut kenyataan rasmi daripada Gabenor Greg Abbott pada Selasa.

Gabenor Texas mengumumkan bahawa tembakan di Sekolah Rendah Robb di Ovaldi ditutup pada kira-kira 11.43 pagi selepas terdengar bunyi tembakan kuat di kawasan itu.

Setengah jam kemudian, pihak sekolah melaporkan penembak tersebut makin aktif di kawasan itu. Klip video kejadian itu menunjukkan kanak-kanak berlari ke luar sekolah selepas mendengar tembakan yang menakutkan itu.

Hospital Ovaldi telah mengesahkan melalui Facebooknya bahawa 13 kanak-kanak telah dipindahkan ke institusi perubatan untuk rawatan, dengan menyatakan bahawa dua daripada mereka telah meninggal dunia.

“Suspek bersenjatakan pistol dan mungkin senapang dalam serangan itu,” kata Abbott.

Beliau menambah bahawa lelaki itu telah meninggal dunia dan percaya bahawa pegawai yang bergegas ke tempat kejadian adalah orang yang membunuhnya.

Berikutan itu, rakyat diminta menjauhkan diri dari sekolah tersebut, sementara polis menyiasat tempat kejadian.

Dalam kenyataan itu dikatakan, tembakan yang terjadi di sekolah rendah melibatkan murid berumur antara lima hingga 11 tahun agak jarang berlaku.

Gabenor Abbott mengenal pasti penyerang itu sebagai warganegara berusia 18 tahun.

“Lelaki itu telah menembak dan membunuh 19 pelajar dan membunuh seorang guru dengan cara yang mengejutkan dan tidak dapat diketahui puncanya setakat ini.”

Beliau berkata, pembunuh itu sendiri sudah mati dan dipercayai pegawai yang bertindak balas terhadap kejadian itu yang menembaknya. Terdapat dua pegawai mengalami kecederaan tetapi tidak serius.

Sekolah menjadi sasaran

Menurut pihak berkuasa Texas, lebih 500 kanak-kanak menghadiri sekolah itu semasa sesi persekolahan 2020-2021.

Bagi pihaknya, Senator Republikan dari Texas Ted Cruz, dalam ciapan Twitternya mengucapkan terima kasih kepada pasukan keselamatan atas campur tangan mereka semasa operasi menembak yang mengerikan.

Serangan ini menjadikan Amerika Syarikat sekali lagi ke kancah tragedi tembakan di sekolah dengan adegan ngeri, menyebabkan pelajar yang trauma dipindahkan oleh pasukan keselamatan.

Kejadian tembakan di sekolah yang paling banyak membunuh dalam beberapa tahun kebelakangan ini bermula sejak 2018, apabila 17 orang terbunuh oleh bekas pelajar yang melepaskan tembakan di sebuah sekolah menengah di Parkland, Florida.

Dalam pada itu, Amerika Syarikat menyaksikan tembakan hampir setiap hari di tempat awam dan bandar-bandar utama seperti New York, Chicago, Miami dan San Francisco merekodkan peningkatan kadar jenayah yang dilakukan dengan senjata api, terutamanya sejak permulaan wabak COVID-19 pada tahun 2020.

“Ini adalah keadaan yang sangat teruk,” kata Datuk Bandar Yuvaldi, Don McLaughlin.

Khamis ini ditetapkan sebagai hari terakhir kelas persekolahan untuk pelajar di sekolah di Yuvaldi yang mempunyai komuniti sekitar 16,000 penduduk.

Tembakan di sekolah itu telah menjadi tragedi yang menakutkan yang kerap terjadi di Amerika Syarikat, dengan 26 kes direkodkan tahun lepas (2021), menurut EdWeek, sebuah penerbitan pendidikan.

Latihan untuk menghadapi penyerang yang menembak adalah sebahagian daripada kurikulum yang diajarkan di sekolah rendah hingga menengah.

Pada 2012 di Sekolah Rendah Sandy Hook di Connecticut, Amerika Syarikat telah terjadi serangan hingga menyebabkan 20 daripada 26 mangsa maut, yang dilakukan oleh seorang lelaki berusia 20 tahun.

Laporan Pejabat Akauntabiliti AS 2020 mendapati bahawa kira-kira dua pertiga daripada tembakan sekolah berlaku di peringkat menengah dan kejadian tembakan di sekolah rendah selalunya tidak disengajakan.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia