Tiada kes kematian tapi jangan selesa

Angka itu merupakan jumlah kes terendah yang dicatatkan sejak 12 Mac lalu dan tiada pertambahan kes kematian dicatatkan sehingga jam 12 tengah hari, hari ini (Isnin) dengan jumlah kematian kekal sebanyak 89 kes setakat ini,” jelasnya.

 

Beliau berkata, ini merupakan bilangan kes harian yang paling rendah direkod setakat ini dan jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 2,041 kes.

 

“Sukacita dimaklumkan, daripada maklumat terkini yang telah dilaporkan Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), tiada sebarang kematian terbaharu setakat hari ini,” ujarnya pada sidang media di Putrajaya pada Isnin.

 

Dalam pada itu, sebanyak 45 kes positif COVID-19 sedang dirawat di unit rawatan rapi (ICU) dengan 28 daripadanya memerlukan bantuan pernafasan.

 

“Namun, jumlah kes baharu mungkin boleh meningkat kembali dalam tempoh dua minggu akan datang memandangkan aktiviti pengesanan kes masih giat dijalankan ketika ini.”

 

Menurutnya, aktiviti pengesanan kes sedang giat dijalankan terutama terhadap rakyat Malaysia yang baru pulang dari luar negara dan di lokaliti yang terlibat di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD)

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia