Stres suri rumah isu serius

Stres suri rumah isu serius | IKRAM

“Tetapi masih ramai lagi yang tidak menyedari hal ini dan beranggapan suri rumah tidak mungkin menghadapi stres kerana suri rumah duduk di rumah dan ‘tidak bekerja’, tanggapan dan persepsi begini adalah sama sekali tidak benar.”

Huda turut memuji usaha murni TV3 yang telah menyiarkan rancangan Wanita Hari Ini (WHI) TV3 pada 2 Januari 2019 yang membincangkan tajuk “Stres Dalam Kalangan Suri Rumah”.

“Liputan yang baik ini merupakan satu usaha murni daripada pihak media dalam memberi kesedaran kepada masyarakat tentang isu-isu berkaitan suri rumah,” ujar beliau.

Dalam pada itu, SRR telah membuat satu tinjauan dan soal selidik berkaitan dengan isu suri rumah ini pada awal penubuhannya.

“Soal selidik tersebut telah dijalankan dalam kalangan ahli kami yang berumur 45 tahun ke bawah dan hasil dapatannya adalah 67% suri rumah merasakan bahawa cabaran paling besar dalam kehidupan suri rumah adalah pembangunan diri (termasuk emosi) serta imej dalam masyarakat, yang merupakan dua isu utama yang cuba SRR juarai dan berikan solusi,” jelas Huda lagi.

Menurut Huda, SRR akan terus komited mengangkat isu-isu berkaitan suri rumah demi kelangsungan institusi keluarga dalam menuju Malaysia Negara Rahmah.

“Suri Rumah Rahmah (SRR) menyeru masyarakat agar bersama-sama peka dan prihatin terhadap isu-isu suri rumah sebagaimana usaha murni pihak TV3 dalam mengetengahkan isu ini.”

Sebelumnya, SRR telah menganjurkan seminar ‘Suri dan Emosi’ sebanyak dua kali pada tahun 2018 yang lalu dan mendapat sambutan yang baik daripada suri rumah.

Seminar yang berlangsung di Bangi dan Melaka itu bertujuan membantu golongan suri rumah memahami serta sekaligus membantu mereka menangani stres yang berlaku.

FB: https://www.facebook.com/surirumahrahmah/

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia