SRIAAG wakili negara dalam kem robotik di Korea

Peserta SRIAAG, Keira Fatiha telah meraih “Individual Award” di tempat kedua dalam pertandingan “Coding Drive Award” yang turut pertama kali mempelajari robotik dalam kem ini. Tidak kurang berbakat juga buat peserta SRIAAG, Dean Amir dan rakan sepasukannya, Charles dari Korea yang mendapat pingat emas dalam “Soccer Creative Soccer Robot”.

Sementara itu, Multazam Mohamed Hanifa dan rakan sepasukannya, Chun Sa An dari Korea serta Youcef Hansalia dan rakan sepasukannya, Park Yu Min dari Korea telah meraih pingat perak dalam cabaran Creative Soccer Robot.

Seorang lagi peserta SRIAAG, Orhan Ghazi yang berpasangan dengan An Chong In dari Korea telah mendapat pingat gangsa dalam cabaran Creative Soccer Robot, begitu juga Keira Fatiha yang telah mendapat pingat gangsa bersama rakan sepasukannya, Rachel Rho dari Korea.

Pelajar SRIAAG, Ainun Sofea turut dipilih sebagai wakil peserta untuk ditemuramah oleh stesen TV nasional Korea mewakil hasrat 217 peserta Global Robot Camp yang lain.

“Untuk bermula dengan robotik memang sukar dan perlu bimbingan. Namun akhirnya akan menjadi lebih mudah dan menyeronokkan,” ujarnya. Global Robot Camp telah berlangsung di Kangwon National University, Chuncheon dengan tema “Experience and Enjoy ICT Technology Based Virtual Olympics”.

Peserta dibahagikan kepada 10 kumpulan yang mana setiap ahli kumpulan seramai 20 orang dari 12 buah negara berbeza antaranya Korea, Algeria, China, Australia, New Zealand, Indonesia, Vietnam dan Palestin.

Mereka juga ditemukan dengan robot dan pemenang cabaran ROBOCON Inter University peringkat dunia yang dimenangi oleh Kangwon National University, menyertai bengkel blok mudah MRT bagi pertandingan bola sepak.

Para peserta juga didedahkan dengan pengaturcaraan dron dan pertandingan cabaran kawalan dron, humanoid hoki, humanoid ski serta berpeluang memprogram robot dan pengaturcaraan prototaip Altino yang belum dijual di pasaran.

Mereka turut dibawa menonton Temasya Sukan Olimpik dalam acara Halfpipe di Pheonic Snow Park pada hari ke tiga program dan merasai titisan salji yang turun, di samping melawat Muzium Robot dan Muzium Animasi di Korea.

Pasukan SRIAAG memenuhi hari yang berbaki dengan melawat Sekolah Kimchi dan belajar membuat Kimchi di mana hasil masakan akan diserahkan ke rumah anak yatim yang dikelolakan oleh sekolah tersebut.

Mengiringi pasukan SRIAAG adalah Guru Penolong Kanan, Mualimmah Madihah Uzir, Guru Kelab Robotik 2018, Mualimmah Nur Artika Abas dan wakil PIBG, Dr Zalika Adam.

Semoga penyertaan ini memberikan pengalaman pembelajaran kepada peserta Global Robot Camp dan menjadi inspirasi kepada warga SRIAAG dan sekolah-sekolah IKRAM MUSLEH yang lain, insya-Allah.

Sumber dan foto kem: http://bit.ly/2IgfQln

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia