Shahrul Aman sertai persidangan pilihan raya Asia

Hadir mewakili NGO Bersih 2.0, persidangan tersebut bertujuan untuk membincangkan cara-cara serta kaedah dalam menangani cabaran pilihan raya di seluruh Asia dan sekaligus mencari jalan dalam menangani masalah yang timbul bersesuaian dengan tema persidangan iaitu “Ketelusan dan Integriti Dalam Membina Pilihan Raya yang Berkualiti di Rantau Asia”. 

Persidangan yang berjalan selama empat hari itu dihadiri oleh para pegawai daripada badan pengurusan pilihan raya (Election Management Bodies – EMB) dan wakil-wakil organisasi masyarakat sivil (Civil Society Organization – CSO) dari negara-negara Asia dan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) antarabangsa yang berkhidmat dalam menggalakkan demokrasi di rantau ini dan memerlukan pilihan raya yang bebas dan adil.

  

Shahrul Aman bersama para peserta persidangan

Melalui persidangan ini, para peserta amat dialu-alukankan untuk berkongsi pengalaman mereka sendiri dan para peserta dalam kalangan CSO dan EMB ini akan membantu dalam membina semangat saling menghormati dan menggalakkan interaksi serta kerjasama masa depan dengan semua peserta.

Terdapat juga penyertaan dari pegawai-pegawai peringkat tinggi dari Republik Indonesia yang berkongsi pendapat dan pengalaman bekerja dalam kemajuan demokrasi luar biasa Indonesia dalam tempoh 20 tahun yang lalu.

Semoga persidangan ini memberikan input berharga dalam meningkatkan ketelusan dan integriti dalam membina pilihan raya yang berkualiti di rantau Asia dan khusunya di Malaysia, insya-Allah.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia