Sempadan negara bakal dibuka

SERI KEMBANGAN – Perdana Menteri, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob memberi jaminan kepada rakyat Malaysia di Kemboja bahawa Malaysia akan membuka sempadannya tidak lama lagi yang akan memudahkan proses perjalanan terutama bagi mereka yang menetap di luar negara.

 

“Varian Omicron telah menyebabkan rancangan negara untuk beralih ke peringkat endemik tertangguh, akhirnya turut melambatkan proses pembukaan sempadan,” ujarnya ketika Majlis Makan Malam Bersama Keluarga Malaysia di Kemboja, pada Rabu.

 

Tambahnya lagi, rakyat Malaysia perlu belajar untuk hidup dengan Covid-19.

 

“Kita hampir mengumumkan bahawa Malaysia telah memasuki peringkat endemik tetapi pada Disember 2021 varian Omicron, yang merebak pantas telah dikesan.”

 

Jelasnya, Omicron ini tidak seteruk Delta. Ia cepat merebak tetapi tidak begitu berbahaya seperti Delta.

 

“Kita perlu menerimanya (Covid-19) sebagai penyakit lain seperti denggi,” katanya.

 

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, kes Covid-19 di Malaysia telah mencecah kira-kira 27,000 setiap hari, namun majoriti kes adalah kategori satu dan dua berikutan kadar vaksinasi yang tinggi di negara ini.

 

“Saya tahu ramai yang tidak sabar untuk pulang ke rumah. Saya difahamkan ada antaranya yang sudah hampir dua tahun tidak pulang ke rumah. Jadi dalam waktu yang terdekat, kita akan mula buka sempadan untuk seluruh dunia dan tuan-tuan boleh balik ke Malaysia,” katanya.

 

Terdapat kira-kira 5,000 rakyat Malaysia menetap di Kemboja dan 2,000 daripadanya berada di ibu kota Phnom Penh.

 

“Pembukaan sempadan negara adalah penting kerana ramai yang terkesan dengan penutupan sejak dilanda pandemik Covid-19 terutama yang melibatkan sektor pelancongan,” kata Ismail Sabri.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia