Selangor kekal rekod kes baharu tertinggi

“Negeri Selangor kekal mencatatkan kes baharu tertinggi dengan 441 kes dalam tempoh 24 jam lalu.”

 

Beliau berkata, daripada jumlah kes baharu itu, terdapat tiga kes import yang mendapat jangkitan dari luar negara, manakala tiga kluster baharu dikesan masing-masing satu di Kuala Lumpur, Sabah dan Johor.

 

“Selepas Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur mencatatkan kes harian baharu sebanyak 284 kes dan diikuti Sabah dengan 196 kes, seterusnya Johor yang mencatatkan 156 kes baharu semalam,” jelasnya dalam satu kenyataan.

 

Berikutan itu, 134 kes atau 10 peratus daripada kes baharu melibatkan kluster di penjara dan depot tahanan Imigresen iaitu Kluster Penjara Jalan Harapan di Selangor dengan 58 kes, Kluster Tembok Gajah, Johor (56 kes), Kluster Tembok, Kedah (10 kes), Kluster Penjara Seberang Perai, Pulau Pinang (lapan kes) dan Kluster Penjara Kepayan, Sabah (dua kes).

 

“Sebanyak 1,067 kes sembuh yang menjadikan jumlah kumulatif kes discaj sebanyak 77,309 atau 82.9 peratus dari keseluruhan kes.”

 

Terdahulu, pertambahan empat kes kematian dalam tempoh 24 jam lepas menjadikan jumlah kes kematian akibat Covid-19 di Malaysia sebanyak 437 kes dan sebanyak 116 kes dirawat di ICU dengan 57 daripadanya memerlukan alat bantuan pernafasan.

 

Dalam perkembangan lain, pada Jumaat, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Selangor, Kuala Lumpur dan Sabah yang tamat Ahad ini dilanjutkan sehingga 31 Disember.

 

“Keputusan itu dibuat berikutan peningkatan ketara kes positif COVID-19 yang direkodkan iaitu sebanyak 22,931 kes positif COVID-19 direkodkan di Selangor, manakala 9,426 kes bagi Kuala Lumpur pada Khamis.”

 

Menurutnya, atas penilaian risiko oleh Kementerian Kesihatan, kerajaan bersetuju melanjutkan PKPB di kedua-dua negeri berkenaan.

 

“Bagaimanapun, perlanjutan PKPB dikecualikan di Sabak Bernam, Hulu Selangor dan Kuala Selangor.”

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia