Sasar lahirkan pendakwah digital

“Dalam program ini, kami melatih empat asas kemahiran iaitu penulisan, reka bentuk poster, video dan juga asas penggunaan media sosial,” demikian ujar Pengarah Bengkel Media HCF, Puan Siti Hamisah Manan.

Para peserta bengkel telah mendapat pelbagai tip dalam penulisan dan penggunaan media sosial melalui perkongsian penulis, Dr Nur Aisyah Zainordin dan Fatin Syamimy Liyana Badaruddin, CEO Iman Publication.

Mesej Islam kini bukan hanya disampaikan melalui ‘mata bertemu mata’, bahkan kini dakwah boleh disampaikan melalui penulisan yang boleh ditular di media sosial seperti FB, Instagram, Twitter dan lain-lain.

Pereka bentuk grafik HCF, Muhammad Syafiq A Razak pula turut melatih para peserta asas-asas kemahiran reka bentuk poster secara teori dan praktikal. Peserta juga turut dilatih untuk menghasilkan video dakwah yang ringkas.

Menariknya melalui bengkel dua hari ini, para peserta berjaya menghasilkan poster ringkas dan video pendek yang menarik. Setiap poster yang dihasilkan kemudiannya dikongsikan di laman FB Hidayah Centre.

Di samping melahirkan sukarelawan untuk media HCF, bengkel ini juga bertujuan melahirkan insan-insan yang mampu mengisi media atas talian (online) dengan kandungan yang Islamik.

Semoga hasrat HCF untuk menyampaikan dakwah secara maya dapat direalisasikan melalui kumpulan sukarelawan yang dilatih dan dibentuk, insya-Allah.

Foto bengkel: http://bit.ly/2o9PN8J

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia