Respons MAFREL terhadap Cadangan Pembaharuan Proses Pilihan Raya oleh SPR

Dakwat Kekal

Malaysians for Free and Fair Elections (MAFREL), Badan Pemantau Pilihan Raya Malaysia menyambut baik penggunaan dakwat kekal yang boleh mencegah pemilih berganda. Saranan ini telah sebenarnya dibuat oleh MAFREL sejak sebelum PRU ke 12 lagi dan kemudian disuarakan pula oleh pelbagai pihak termasuk BERSIH 2.0 sebagai langkah yang paling mudah untuk dilaksanakan untuk mengembalikan keyakinan kepada proses pilihan raya. Namun demikian, harus diingat penggunaan dakwat kekal semata-mata tidak mencukupi untuk memastikan pilihan raya yang bersih, adil dan telus. Senarai daftar pengundi mestilah diberi tumpuan dan dibersihkan. Apatah lagi dengan adanya pendedahan baru-baru ini tentang wujudnya 42,051 nama pemilih diragui yang mahu dipamerkan oleh SPR untuk tujuan pengesahan oleh pemilih atau waris.

Pengundian Awal

Berhubung pengundian awal, MAFREL berpendapat pendekatan ini baik untuk dilaksanakan dengan memastikan proses pengundian yang sama melibatkan pemantauan oleh agen pengundi dan agen pengira undi diwujudkan di pusat-pusat pengundian awal. Malah kehadiran badan pemerhati atau pemantau terhadap proses ini boleh memastikan proses berjalan dengan baik, apatah lagi jumlah pemilih awal agak besar iaitu seramai 200,000 orang seperti yang disahkan oleh Pengerusi SPR. Namun demikian, MAFREL tidak merasakan ada keperluan untuk pasangan anggota polis, tentera atau pasukan gerakan am untuk turut melaksanakan pengundian awal. Mereka seharusnya melalui proses pengundian yang biasa.

Tempoh bantahan

Cadangan untuk memansuhkan tempoh bantahan berhubung kelayakan seseorang calon yang bertanding pada hari penamaan calon adalah satu cadangan yang teknikal. Apakah sebab perkara ini dicadangkan? Adakah ia menyumbang kepada pilihan raya yang bebas, adil dan telus atau hanya untuk mempercepatkan proses penamaan?

Ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian tentang cadangan ini. Pertama, hak untuk membuat bantahan terhadap calon merupakan hak kepada pengundi bagi sesebuah kawasan pilihan raya. Dengan pemansuhan tempoh bantahan ini bermakna hak pengundi telah dinafikan. Tempoh masa yang lebih munasabah sepatutnya diperuntukkan untuk memastikan calon yang layak bertanding dan mungkin terpilih untuk penggal selama 5 tahun.

Kedua, urusan bantahan terhadap pencalonan ini terkandung dalam Perkara 16 (2)(b) dan Perkara 17, Akta Pilihan Raya 1958 yang mana perubahan peraturan terhadapnya perlu diluluskan di dalam Dewan Rakyat. Apakah pihak SPR telah mengkaji aspek ini dan boleh melaksanakannya tanpa kelulusan Parlimen?

Oleh itu, MAFREL berpendapat cadangan ini tidak perlu dilaksanakan. Sebaliknya, cadangan yang lebih tepat untuk dilaksanakan ialah dengan menambah tempoh masa penamaan calon daripada satu jam sekarang kepada satu minggu untuk proses penamaan yang lebih tenang dan semakan yang lebih teliti terhadap calon.

MAFREL memantau PRU ke-13

Di kesempatan ini, MAFREL ingin mengumumkan kesediaan dan persiapannya untuk melaksanakan pemerhatian terhadap PRU ke-13 selari dengan peranannya dalam bekerjasama menyumbang supaya pilihan raya negara menjadi salah satu proses demokrasi yang bebas, adil, telus dan mencerminkan kehendak mandat pilihan rakyat.

MAFREL menggagaskan pilihan raya yang berwibawa, aman, bebas dan adil. Ia berdasarkan prinsip-prinsip hak asasi dan demokrasi sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, perjanjian dan protokol antarabangsa. MAFREL telah terlibat dalam pemerhatian PRU ke-12, Pilihan raya Negeri Sarawak dan semua pilihan raya kecil dan oleh itu memiliki pengalaman yang luas.

Sehubungan itu, MAFREL ingin mengajak rakyat Malaysia bersama-sama dengan usaha MAFREL dengan menawarkan diri menjadi sukarelawan. Pendaftaran boleh dibuat melalui facebook MAFREL atau kepada Setiausaha MAFREL, Sdr Arphan Ahmad, 012-2731016.

 

Syed Ibrahim Syed Noh
Pengerusi

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia