Rayuan Ramadhan: RM300,000 sedang diagihkan

1. Sukacita dimaklumkan bahawa agihan sebanyak RM300,000 tajaan berbuka puasa fasa pertama sedang dilaksanakan. Perlaksanaan agihan ini dimulakan di dalam negara dengan jumlah agihan yang telah melebihi RM100,000.

2. Agihan di dalam negara melibatkan tajaan berbuka puasa untuk anak yatim, fakir miskin, saudara baru, ibu tunggal yang dilaksanakan melalui IKRAM Negeri dan Daerah dengan kerjasama masjid-masjid dan juga persatuan penduduk tempatan di seluruh negara.

3. Agihan terbesar di dalam negara dan melibatkan ramai penerima sumbangan akan dilaksanakan pada 11 Ogos 2012 ini. Program ini adalah program di peringkat nasional yang dilaksanakan melalui  Jawatankuasa Khidmat Masyarakat IKRAM dengan kerjasama  IKRAM Daerah Batu dan PPR Intan Baiduri Kepong yang mempunyai penduduk sekitar 7,000 orang yang majoriti beragama Islam. Aktiviti yang akan dijalankan  bermula 3.00 petang dengan gotong-royong penyediaan bubur lambuk untuk edaran penduduk setempat diikuti berbuka, solat tarawih, tazkirah Ramadhan dan sumbangan raya kepada 120 orang anak yatim PPR Intan Baiduri dan 7 lagi PPR berhampiran.

4. Pihak Sekretariat Rayuan Ramadhan IKRAM merasa amat bersyukur kepada Allah swt dan berterima kasih kepada penyumbang budiman yang telahpun menyumbang untuk menaja umat Islam yang lebih memerlukan di 15 buah negara yang terpilih di seluruh dunia.

5. Pihak kami menyeru seluruh rakyat Malaysia agar meneruskan sumbangan kepada mereka yang lebih memerlukan ini agar lebih ramai lagi umat Islam mendapat tajaan berbuka puasa dan mencapai sasaran 200,000 orang penerima pada Ramadhan kali ini. Sumbangan dalam bentuk sedekah masih diterima selepas 20 Ramadhan dan akan diagihkan dalam bulan Ramadhan atau selepas Hari Raya Aidil Fitri untuk mereka yang lebih memerlukan.

6. “Barang siapa memberi makan kepada orang yang berpuasa, maka baginya pahala seperti pahala orang yang berpuasa itu tanpa mengurangi sedikitpun daripada pahalanya” [Riwayat Ahmad dan At-Tirmidzi]. Firman-Nya “Barangsiapa membawa amal yang baik maka baginya (pahala) sepuluh kali ganda amalnya; dan barangsiapa yang membawa perbuatan yang jahat maka dia tidak diberi pembalasan melainkan seimbang dengan kejahatannya, sedang mereka sedikitpun tidak dianiaya (dirugikan)”. (QS Al-An’am : 160). Oleh itu marilah kita semua berlumba-lumba membuat kebaikan dan mengejar ganjaran di bulan Ramadhan!

Tuan Yaacob Tuan Sof

Pengarah Program Rayuan Ramadhan 1433H

 

Gambar utama dari kiri: Pengerusi JK Khidmat Masyarakat IKRAM Hj Nahar Md Nor, Pengarah Program Rayuan Ramadhan Hj Tuan Yaacob Tuan Sof, Wakil Kemboja, Pengerusi Majlis Ulama Rohingya Malaysia, Ustaz Jaber dan dua orang anak-anak yang menyerahkan tabung Rayuan Ramadhan dari Sek Rendah Islam Al Amin Wilayah Persekutuan@Wangsa Maju.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia