Rasuah Umpama Pandemik Yang Perlukan Vaksin

Rasuah Umpama Pandemik Yang Perlukan Vaksin | IKRAM

Menyorot kembali perkongsian Presiden Transparency International-Malaysia (TI-Malaysia), Dr Muhammad Mohan dalam Bicara Bina Negara (BBN) ‘Rasuah Pemusnah Negara’ pada 30 Mac lalu, tentunya ia mengingatkan saya tentang kisah dua keping duit 5 sennya.

Kisahnya ketika masih kecil iaitu sewaktu berusia enam tahun. Emaknya terjumpa duit syiling 20 sen dalam poket seluar. Maka, emaknya bertanya kepada Mohan:

“Macam mana kamu boleh ada 20 sen tu? Pagi tadi saya bagi kamu dua keping duit 5 sen. Bagaimana kamu boleh ada 20 sen pula?”

Persoalan itu yang akhirnya menyebabkan beliau mengaku jumpa 20 sen tersebut di kantin dan emaknya terus bagi rotan, memukulnya.

“Sampai sekarang saya ingat dan sungguh berterima kasih kepada emak yang mengajar saya sedari masih kecil lagi iaitu enam tahun,” jelasnya.

Barangkali, terdapat segelintir masyarakat kita merasakan ia suatu kisah yang biasa cuma. Namun, bagi seseorang yang menyedarinya itu adalah suatu permulaan ke arah atau bibit-bibit terjebak dengan situasi yang makin membarah dalam kalangan kita masa kini, tentu ia adalah sesuatu yang sangat patut digusarkan.

Jangan terkejut jika saya dedahkan fakta bahawa rasuah telah berlaku sejak dinasti Mesir kuno dan ia terus berlaku hampir di setiap negara di seluruh pelosok dunia hingga ke saat ini, apatah lagi dengan skandal rasuah terbesar di Malaysia dan Brazil.

Menyelami tentang situasi ini, seolah-olah rasuah nampaknya tidak dapat ditiadakan sehingga angka sifar. 

Mitos kuno mengenai rasuah

Kamus Oxford mendefinisikan rasuah sebagai: Tingkah laku tidak jujur ​​atau menipu pihak berkuasa, yang biasanya melibatkan rasuah. Asal perkataan korupsi dalam bahasa Inggeris.

Korupsi berasal dari kata Latin korupus, yang merupakan bahagian terakhir dari korumpere, yang pada gilirannya bermaksud “rasuah, rasuah dan menghancurkan.”

Hakikatnya, rasuah sama tua usianya dengan sejarah manusia. Dinasti Pertama Mesir Kuno (3100-2700 SM) menjelaskan tentang rasuah dalam sistem kehakimannya.

Amalan ini juga ditemui pada zaman China kuno. Dalam kajian mitos Cina, setiap rumah tangga mempunyai dewa dapur yang memerhatikan tingkah laku ahlinya.

Seminggu sebelum Tahun Baru Cina, dewa dapur naik ke syurga untuk menyampaikan laporan tahunannya kepada penguasa syurga, Maharaja Jade. Nasib keluarga yang menyentuh kepada ganjaran atau hukuman, sangat bergantung kepada laporan ini.

Dalam usaha untuk memastikan laporan yang baik, banyak keluarga menyapu gula dan madu pada gambar dewa dapur yang mereka gantung di rumah sebelum gambar itu dibakar, begitulah dewa dapur dapat naik ke syurga untuk menemui Maharaja Jade.

Manakala, sejarawan Yunani Herodotus menyatakan bahawa keluarga Camonite menyuap pendeta Delphi Oracle, salah satu kekuatan misteri paling kuat semasa Yunani kuno.

Sejak tahun 1400 SM, manusia di seluruh Yunani dan sekitarnya datang untuk mendapatkan jawapan atas pertanyaan mereka oleh Pythia, Pendeta Tinggi Apollo.

Hinggakan, keluarga yang kaya raya menawarkan untuk membangunkan kembali Kuil Apollo dengan mewah dengan marmar Parian setelah ia dimusnahkan oleh gempa.

Sebagai balasannya, Pythia meyakinkan negara bangsa Sparta untuk menolong dinasti Cumin menakluki dan memerintah Athena. Dengan kejayaan ini, Aristoteles menjelaskan bahawa para dewa pun boleh ‘disuap’.

Rasuah yang membarah

Realitinya, ekonomi global berkembang dengan pesat pada abad ke-20. Tidak terkecuali, tahap rasuah juga turut meningkat. Pada waktu itu, sukar untuk mengira skala dan tahap rasuah di seluruh dunia kerana kegiatan ini dilakukan secara rahsia. 

Bank Dunia menganggarkan bahawa rasuah antarabangsa melebihi USD1.5 trilion setiap tahun, atau 2 peratus daripada KDNK global dan 10 kali lebih banyak daripada jumlah wang bantuan global.

Akan tetapi, terdapat kira-kira lain yang menganggarkan rasuah mencapai 2 hingga 5 peratus daripada KDNK global. Bayangkanlah!

Rasuah meresap ke semua lapisan masyarakat dari pegawai awam berpangkat rendah yang menerima rasuah kecil hingga pemimpin negara yang mencuri berjuta-juta dolar.

Transparency International menganggarkan bahawa mantan presiden Indonesia, Suharto menggelapkan antara USD15 bilion hingga USD35 bilion. Ferdinand Marcos dari Filipina, Mobutu Sese Seko dari Zaire dan Sani Abacha dari Nigeria, masing-masing menggelapkan 5 bilion dolar.

Skandal rasuah terbesar di Brazil yang disebut ‘Lava Gatto’ (mencuci kereta), telah menemui rangkaian rasuah yang sangat luas dan sangat kompleks.

Pengarah Petrobras, syarikat minyak nasional Brazil menggunakan pembiayaan haram untuk membayar ahli politik yang mereka lantik untuk menyokong kempen pilihan raya gabungan itu.

Lava Gatto telah melakukan perantaraan antara ahli politik dan pemimpin perniagaan dari 11 buah negara yang terdiri dari Brazil hingga ke Peru.

Ini telah meminggirkan pemimpin rakyat Brazil yang paling popular, Luis Inacio Lula da Silva yang kini menjalani hukuman penjara 12 tahun.

Kes tersebut memaksa Presiden Peru, Pedro Pablo Kuczynski untuk mengundurkan diri ketika berhadapan dengan perbicaraan untuk menghukumnya.

Masihkah kita ingat tentang ‘tragedi hitam’ itu walaupun sudah memakan tahun?

Begitu juga dengan kes rasuah terbesar di Malaysia yang mana mantan Perdana Menteri (PM) disiasat kerana menyalahgunakan syarikat strategik negara, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dipimpinnya.

Jabatan Kehakiman AS mendakwa bahawa USD4.5 bilion telah disalahgunakan daripada syarikat ini, dan tuntutan tersebut menyatakan bahawa mantan PM itu sebagai Malaysian Official 1 yang didakwa menerima lebih USD1 bilion dalam dana syarikat itu. 

Kes rasuah yang melibatkan pemimpin negara bukanlah sesuatu yang menarik untuk diketahui. Pada tahun 2015, Presiden Otto Perez Molina dari Guatemala terpaksa mengundurkan diri setelah Kongres melepaskannya atas tuduhan dirinya berperanan dalam skim rasuah besar-besaran yang melibatkan Perkhidmatan Kastam Nasional.

Di Afrika Selatan, Kongres Nasional Afrika yang berkuasa tahun tersebut memecat Presiden Jacob Zuma yang dituduh melakukan rasuah.

Pada tahun 2017 pula, Korea Selatan mendakwa presidennya, Park Geun-hee atas tuduhan rasuah dan tuduhan lain. Pada 2018, ia disabitkan dengan penyalahgunaan kuasa, paksaan dan rasuah, dan dijatuhkan hukuman penjara selama 24 tahun.

Walaupun ia sudah berlaku beberapa tahun lalu, kesannya masih dirasakan hingga ke hari ini.

Rasuah sebagai cara hidup?

Rasuah telah menjadi cara hidup di majoriti belahan negara, dunia. Pada tahun 2011, Transparency International melaporkan bahawa dua pertiga warga Bangladesh dan lebih daripada separuh orang India telah membayar rasuah dalam dua belas bulan sebelumnya.

Pada tahun 2017 pula, laporan itu juga mendedahkan bahawa satu dari empat orang di seluruh dunia telah membayar rasuah selama 12 bulan terakhir untuk mengakses perkhidmatan awam.

Kira-kira 57 peratus orang di seluruh dunia merasakan bahawa pemerintah mereka melakukan dengan buruk untuk memerangi rasuah, sementara hanya 30 peratus yang percaya pemerintah mereka berjalan dengan baik dalam memerangi rasuah.

Satu lagi kajian Transparency International pada tahun 2019 menunjukkan di seluruh dunia bahawa hampir satu pertiga orang menganggap ketua mereka, perdana menteri, pegawai tertinggi kerajaan dan tempatan, pengarah syarikat, wakil rakyat dan pegawai polis mengamalkan rasuah.

Manakala pegawai polis dilihat paling korup di Afrika sub-Sahara (47 peratus) dan Asia Pasifik (39 peratus). Ini dianggap sebagai kecaman yang dahsyat mengenai sejauh mana konsep rasuah global pada era ‘homo korupus’ ini.

Telusuri kisahnya

Rentetan daripada isu rasuah ini telah mewujudkan jurang kemiskinan dan pembangunan ekonomi. Pada tahun 2017, hampir 10 peratus orang Asia (sekitar 400 juta orang) hidup dalam kemiskinan yang melampau.

Rasuah mengalirkan dana yang diperuntukkan untuk membiakkan kemiskinan. Negara-negara seperti Bangladesh, China, India, Indonesia, Malaysia, Nepal, Thailand dan Filipina semuanya menghadapi masalah rasuah yang sangat serius.

Tentunya jika negara-negara membangun dapat mengawal rasuah dan menegakkan undang-undang, anggaran pendapatan perkapita akan meningkat berlipat kali ganda dalam jangka masa panjang. Namun ia tidaklah demikian, kerana rata-rata sektor perniagaan dapat berkembang 3 peratus lebih cepat. 

Rasuah juga merupakan cukai yang berkesan ke atas pelaburan langsung asing, yang berjumlah sekitar 20 peratus. Mengawal rasuah dapat meningkatkan banyak petunjuk sosial dan ekonomi, termasuk mengurangkan kadar kematian bayi sebanyak 75 peratus.

Apa yang boleh dilakukan?

Sistem kewangan antarabangsa telah membenarkan pegawai negeri menyembunyikan kekayaan haram mereka di tempat percukaian. Pada tahun 2014, Panama Papers membocorkan 11.5 juta fail.

Ia menunjukkan bahawa dua daripada 143 pemimpin nasional, termasuk ahli politik, keluarga mereka dan rakan karib dari seluruh dunia menggunakan tempat percukaian di luar negara untuk menyembunyikan kekayaan mereka.

Begitu juga Paradise Papers membocorkan 13.4 juta fail [5] dari pelbagai penyedia perkhidmatan luar dan 19 syarikat tuntutan cukai. Ia mengungkapkan aktiviti luar lebih 120 ahli politik dan pemimpin dunia serta kejuruteraan kewangan lebih daripada 100 syarikat multinasional.

Mengawal rasuah memerlukan pengukuhan institusi dan segera menegakkan kedaulatan undang-undang seperti yang ditunjukkan oleh beberapa negara seperti Singapura. 

Mantan Perdana Menteri Singapura Lee Kuan Yew pernah mengatakan bahawa rasuah adalah perkara biasa dalam perkhidmatan awam semasa era penjajahan.

Ketika partinya berkuasa, para pemimpin menetapkan untuk memerangi rasuah sebagai prioriti pembangunan kerana dilihat sebagai prasyarat untuk pemerintahan yang baik.

Walaupun begitu, Keppel Offshore and Marine iaitu sebuah unit syarikat Kabel di Singapura telah membayar denda sebanyak USD422 juta kepada pihak berkuasa AS, Brazil dan Singapura kerana memberi rasuah USD55 juta kepada Petrobras dan City Brazil. Sogokan itu dibayar antara tahun 2001 dan 2014 untuk memenangi tiga belas kontrak.

Presiden China, Xi Jinping telah mengisytiharkan perang terhadap rasuah yang mensasarkan harimau dan lalat, iaitu merujuk kepada pegawai tinggi dan pegawai rendah. Sebilangan besar ahli politik dan birokrat Cina yang tidak pernah disentuh kini dipenjarakan kerana rasuah tanpa ada kompromi.

Di India, tidak ada pemimpin politik utama yang dipenjarakan kerana rasuah berbahaya. Ini memberi lesen kepada ramai ahli politik dan birokrat kanan untuk mencuri. Laporan Ketelusan Global 2017 membuktikan bahawa hampir 70 peratus orang India yang memperoleh perkhidmatan awam terpaksa memberi rasuah.

Dari sudut yang lain, lebih separuh orang India kini bersikap positif terhadap usaha pemerintah untuk memerangi rasuah. Walau bagaimanapun, lebih 40 peratus merasakan bahawa rasuah telah meningkat selama 12 bulan sebelumnya.

Negara maju juga tidak kebal terhadap rasuah. Contoh lain yang terkenal ialah pengurus kempen Presiden AS, Paul Manafort. Ia telah didakwa atas lapan tuduhan cukai dan penipuan bank, dengan lebih banyak tuduhan belum diadili.

Peguam peribadi Trump, Michael Cohen telah mengaku bersalah atas lapan pelanggaran undang-undang perbankan, cukai dan pembiayaan kempen.

Teringat saya kata seorang tokoh, Mahatma Gandhi:

“Ada kecukupan di dunia untuk keperluan seseorang tetapi tidak kerana keserakahannya. Seiring berkembangnya ekonomi dunia, begitu juga potensi berlakunya rasuah.”

“Rasuah tidak pernah dapat dihapuskan sama ada kita suka atau tidak, ia selalu menjadi sebahagian daripada ‘makanan’ manusia dan akan terus menimpa masyarakat. Oleh kerana rasuah manusia yang terus meningkat, usia terbaik yang dapat dilakukan oleh negara adalah dengan mengurangkan tahap rasuah.”

Begitulah kata-kata indah seorang tokoh pelopor falsafah Satyagraha yang juga pencinta damai dan sering menginspirasikan.

Empat mesej penting Datuk Dr Har!

Sebagaimana kata Ahli Dewan Perwakilan Nasional (DPN) IKRAM, Prof. Datuk Dr Harlina Halizah Hj Siraj, jalan penyelesaiannya bukanlah mudah.

“Kita sedang berhadapan dengan krisis nilai.”

Beliau turut kongsikan mesej untuk empat golongan.

“Untuk para ibu bapa, tolonglah jika ada peluang, bincanglah dengan anak-anak, jika mereka menipu, kita katakan zero toleransi dalam keluarga. Jadi para ibu, itu adalah tanggungjawab kita.”

Beliau juga menyeru, apabila suami pulang dari luar membawa sesuatu itu lebih daripada apa yang sepatutnya dibawa, maka sebagai seorang isteri seharusnya tanya, dari mana dapat ini?

“Sebab kita tidak sanggup anak-anak kita, disuap makanan daripada sumber yang tidak halal. Namun kalau kita sendiri tidak letak standard itu, kita adalah guardian of integrity in the family.”

Seterusnya untuk anak-anak, staf bawahan dan rakyat biasa macam saya dan tuan-tuan, kita sebenarnya tidak boleh mengikut sahaja, apabila di situ adanya kemungkaran dan kesilapan, sewajarnya sesiapa pun perlu berani untuk menegur, baik orang itu adalah bapa, ibu, ketua jabatan atau pemimpin.

“Dan jika kita rasa kita bersedia, mungkin kita perlu ke depan. Wahai para wanita, kita perlu ambil peranan untuk menyelamatkan negara ini. Misalnya pemimpin negara kita ini tidak mampu menjaganya, insya-Allah kita boleh sama-sama (menjaganya), secara kolektif, seiring dan seganding dengan kaum lelaki juga.”

Manakala ingatannya untuk yang ketiga iaitu kepada ketua-ketua yang belum lagi ambil rasuah.

“Kenapa tuan-tuan dan puan-puan belum ambil rasuah? Mungkin kerana memang integriti, tuan-tuan dan puan-puan kental atau belum ada peluang? Teruskanlah begini walaupun menjadikan tuan-tuan dan puan-puan tidak popular!” tegasnya ketika menjadi panelis dalam program BBN yang dianjurkan IKRAM itu.

Beliau mengakhiri ucapannya kepada ketua-ketua dan pemimpin yang sedang, telah dan terus ambil rasuah.

“Sudah-sudahlah tu. Ketamakan itu diibaratkan minum air laut, lagi diminum bertambah dahaga.” Beliau memetik hadis Nabi SAW yang bermaksud:

Daripada Ibnu Abbas bin Sahl bin Saad, beliau berkata bahawa ia pernah mendengar Ibnu Az-Zubair berkata di Makkah di atas mimbar saat khutbah, “Wahai sekalian manusia, sesungguhnya Nabi SAW bersabda: “Seandainya manusia diberi satu lembah penuh dengan emas, ia tentu ingin lagi yang kedua. Jika ia diberi yang kedua, ia ingin lagi yang ketiga. Tidak ada yang dapat menghalangi isi perutnya selain tanah. Dan Allah Maha menerima taubat siapa saja yang mahu bertaubat.” (HR Bukhari, No. 6438)

Beliau turut menegaskan, sekiranya timbul kesedaran itu, maka pintu taubat sentiasa masih dibuka kerana bencana rasuah itu sangat besar implikasinya dan boleh memusnahkan negara.

Sejarah telah membuktikannya

Menurut Pengarah Bahagian Pengurusan Integriti Agensi SPRM, KPKPj Nurahim Abd Rahim dalam siri BBN tersebut, banyak bukti-bukti yang berlaku dalam lipatan sejarah contohnya, bagaimana kerajaan Turki Uthmaniyyah telah memerintah selama 600 tahun, pada akhirnya ranap, lingkup dan musnah disebabkan perbuatan rasuah itu sendiri.

“Jika kita tangani rasuah ini dengan kaedah yang tidak cekap dan berkesan, maka banyak perkara negatif yang akan melanda dan berlaku terhadap negara dan masyarakat.”

Tegasnya lagi, rasuah adalah satu jenayah. Kalau ia sudah masuk ke dalam sistem pentadbiran sesebuah negara dan menjadi budaya dari segi pelaksanaan tugas dan sebagainya, maka negara akan menjadi lemah.

“Rasuah akan menyebabkan keberkesanan dan kecekapan jentera kerajaan itu sendiri akan berlakunya ketirisan dana, bajet yang dibelanjakan oleh kerajaan untuk membantu rakyat di luar sana dan akan menyebabkan undang-undang, penguatkuasaan menjadi lemah, ketidakadilan akan berlaku dalam sistem pentadbiran dan sistem keadilan negara itu sendiri.”

Tetaplah sama kita berperindirian, memahami dan melihat rasuah ini sebagai salah satu jenayah yang boleh menghancurkan negara, yang mana kecilnya tidak ternampak, namun apabila telah membarah, maka ia akan memusnahkan segalanya.

Sungguh tidak dapat dinafikan bahawa strategi memerangi rasuah tidak boleh tidak perlu fokus kepada dua perkara iaitu penguatkuasaan yang tegas tanpa gentar dan pembanterasan di peringkat akar umbi.

Segalanya bermula dalam diri kita, dari rumah. Seterusnya peranan itu perlu dilaksanakan dalam kalangan persekitaran masyarakat agar segalanya mampu ditangani dengan sebaiknya. Jangan biarkan ia bertebaran sebagaimana pandemik Covid-19 yang telah banyak membunuh manusia. Berhati-hatilah kita! 

Walaupun Mac 2021 sudah melabuhkan tirainya dan Bulan Kempen Anti Rasuah IKRAM telah selesai, namun usaha serta inisiatif ini akan tetap dilaksanakan dalam memerangi rasuah sebagai sokongan kepada usaha Pengerusi Kumpulan Media Karangkraf, Dato’ Hussamuddin Yaacub yang telah melancarkan gerakan Rasuah Busters itu.

Insya-Allah, kita boleh lakukannya. Membanteras rasuah tanggungjawab kita bersama.

Glosari

1. Oracle: Seseorang atau kumpulan yang dianggap sebagai perantara rohani atau sumber spekulasi atau ramalan kebijaksanaan dan wawasan tentang masa depan yang diilhamkan oleh para dewa dan juga sebagai peramal. Dia percaya bahawa oracle adalah gerbang di mana para dewa berbicara secara langsung kepada manusia. Dalam pengertian ini, Oracle berbeza dengan peramal, yang menafsirkan tanda-tanda yang dihantar oleh dewa melalui tanda-tanda burung, usus haiwan, dan pelbagai jalan lain.

2. Marmar Parian: Ini adalah marmar putih terang, separa telus dan sempurna yang digali selama zaman klasik di pulau Yunani, Paros di Laut Aegea.

3. Tempat perlindungan cukai: Ini adalah wilayah yang mengenakan beberapa pajak atau sama sekali tidak mengenakan cukai, atau negara-negara yang sistem perbankannya memiliki undang-undang yang ketat untuk menjaga kerahasiaan akaun klien bukan warga negara mereka dan membantu bagi menghindari pembayaran cukai di negara asal mereka.

4. Panama Papers: Ini adalah dokumen sulit yang telah dibocorkan, berjumlah 11.5 juta dokumen sulit kepada Mossack Fonseca Legal Services Company di Panama, yang memiliki sistem perbankan yang menjadikannya tempat percukaian yang menarik melibatkan negara, masyarakat umum dan tokoh politik lainnya, serta orang yang terkenal dalam perniagaan, kewangan dan sukan.

5. The Paradise Papers: Dokumen sulit yang dibocorkan, berjumlah 13.4 juta dokumen yang berkaitan dengan pelaburan asing. Dokumen tersebut dibocorkan kepada umum pada 5 November 2017. Dokumen-dokumen tersebut berkaitan dengan syarikat-syarikat rekaan yang ditubuhkan oleh firma guaman di Bermuda di bawah pengawasan syarikat penaja di Singapura. Dokumen-dokumen tersebut mengandungi catatan 19 tempat percukaian serta nama lebih daripada 120,000 orang dan syarikat. Antara perkara yang menarik perhatian dunia ialah kehadiran nama Ratu Elizabeth II, selain Presiden Colombia, Juan Manuel Santos serta Setiausaha Perdagangan AS, Wilbur Ross.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia