Pusat kuarantin hampiri kapasiti maksimum

Oleh yang demikian, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sedang mempertimbangkan untuk mengasing dan mengkuarantin pesakit Covid-19 yang tidak bergejala dan bergejala ringan di rumah memandangkan kemudahan kesihatan sedia ada semakin terhad susulan peningkatan kes harian yang tinggi.

 

“Jumlah pesakit bagi kes tahap satu dan dua iaitu mereka yang positif tetapi tidak bergejala dan mempunyai gejala ringan telah mencecah 89 ke 90 peratus daripada keseluruhan kes,” kata Noor Hisham.

 

Menurutnya, PKRC telah pun penuh menyebabkan KKM memberi keutamaan kepada kes-kes yang tidak ada tempat yang sesuai untuk kuarantin contohnya untuk pekerja asing yang ditempatkan di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS).

 

“Kita juga sedang melihat kriteria-kriteria untuk melihat sama ada mengkuarantinkan kes yang positif tetapi tidak bergejala atau bergejala ringan di rumah.”

 

Beliau berkata, kelewatan petugas kesihatan mengambil para pesakit di rumah untuk dibawa ke hospital dan PKRC adalah disebabkan pertambahan kes harian yang tinggi.

 

“Berdasarkan data-data daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan, kalau kita kuarantin untuk tempoh 10 hari, kita dah boleh benarkan pesakit discaj tanpa menjalankan ujian, dan jika dijalankan ujian ia mungkin positif tetapi kebolehjangkitan sudah berkurang atau sudah tiada,” jelasnya ketika menjawab mengenai dakwaan pesakit di Hospital Sungai Buloh yang dibenarkan keluar tanpa melalui ujian saringan kedua Covid-19.

 

Tambahnya lagi, keputusan positif akan berlaku dalam tempoh dua hingga tiga minggu atau ada yang sampai ke 70 hari tapi yang penting kebolehjangkitan, sama ada boleh kawal kebolehjangkitan atau sebaliknya.

 

“Jadi selepas 10 hari, kebolehjangkitan amat kurang dan kita boleh benarkan pesakit pulang tanpa laksana ujian tersebut,” katanya.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia