PKP: Mod ‘keras’ dilaksanakan

“Mulanya berlembut dan menasihati, selepas itu bertukar kepada tegas dan kini mod pihak polis adalah keras, jadi kita harap rakyat patuh (PKP),” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Jawatankuasa Khas Menteri-menteri Mengenai PKP hari ini.

 

Walaupun sebelumnya, terdapat penurunan jumlah penahanan individu dalam pemeriksaan dan sekatan jalan raya ujarnya, namun masih ramai yang berdegil dalam mematuhi PKP.

 

“Jika 3.6 peratus trend penurunan ini menunjukkan pematuhan rakyat kepada perintah, maka ia adalah satu perkara yang baik dan sebenarnya ditunggu-tunggu pihak kerajaan kerana rakyat telah pun sedar tentang tanggungjawab mereka untuk mematuhi setiap arahan yang dikeluarkan kerajaan.”

 

Menyentuh status pemeriksaan yang dikendalikan polis, 562 individu telah ditahan semalam berbanding 583 pada Selasa sekali gus menunjukkan terdapat penurunan dari segi tangkapan.

 

“Seramai 4,189 individu ditahan dengan 1,449 individu daripada mereka telah pun dituduh di mahkamah termasuk atas kesalahan mengganggu dan menghalang pihak berkuasa melaksanakan tugas,” ujarnya.

 

Beliau yang juga Menteri Pertahanan berkata, sebanyak 687 sekatan jalan raya telah dilaksanakan semalam melibatkan pemeriksaan terhadap 380,342 kenderaan selain pemeriksaan ke atas 3,791 premis perniagaan.

 

“Faktor jumlah individu yang tidak mematuhi PKP itu juga turut diambil kira sebelum sebarang keputusan untuk melanjutkannya dibuat kerajaan,” jelasnya ketika ditanya mengenai adakah kerajaan telah bersedia untuk melanjutkan PKP apabila tamat pada 14 April ini.

 

Menurutnya, perkara itu akan diteliti Kementerian Kesihatan terlebih dahulu dengan mengambil kira situasi semasa pada jumlah kes positif COVID-19.

 

“Alhamdulillah kalau kita lihat daripada laporan Kementerian Kesihatan trend dari segi jumlah positif tidak meningkat tetapi masih mendatar.”

 

Malaysia, buat pertama kalinya menguatkuasakan PKP pada 18 Mac lepas melanjutkan perintah kawalan itu sehingga 14 April dengan prosedur operasi yang lebih ketat, dalam usahanya memerangi wabak COVID-19, selepas fasa pertama berakhir pada 31 Mac lalu.

 

Selain itu, pelaksanaan PKP itu sebagai usaha untuk memutuskan rantaian jangkitan dalam komuniti, antara lain menyaksikan penguatkuasaan sekatan perjalanan keluar dari negeri masing-masing termasuk ke luar negara, serta tiada aktiviti di rumah ibadat, sekolah dan institut pengajian tinggi.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia