Piagam Wanita Islam: Usaha Wanita IKRAM dipuji

“Saya tertarik dengan inisiatif Wanita IKRAM menghasilkan buku ini versi tiga bahasa tentang peranan lelaki dan wanita bagi mewujudkan sebuah masyarakat yang seimbang berdasarkan kepada pinsip-prinsip Islam,” katanya dalam ucapan perasmian Seminar Keseimbangan Hidup Berkerjaya di sini.

Menurut Ketua Wanita IKRAM, Datin Paduka Hjh Che Asmah Ibrahim buku ini diharapkan bakal menjadi panduan kepada kaum wanita dalam mempertimbangkan bagaimana mahu kembali kepada prinsip asas dalam menentukan hal keluarga dan kerjaya.

“Wanita IKRAM mengeluarkan buku ini sebagai asas yang menerangkan kembali kepada peranan dan tanggungjawab wanita itu sendiri”.

“Zaman telah berubah dan wanita tidak berada di rumah semata-mata. Jadi, ada perkara dan batasan-batasan yang perlu diambil kira,” tambahnya.

  

Ucapan perasmian dan bersama para peserta seminar

Buku tersebut telah dilancarkan dalam Seminar Keseimbangan Hidup Berkerjaya yang telah diadakan di Dewan Besar Tun Rahah, Menara Yayasan Tun Razak, Kuala Lumpur.

Ia turut mengiktiraf peranan lelaki dan wanita dalam pengukuhan intitusi keluarga dengan menggariskan beberapa dasar-dasar.

“Saya ingin tekankan di sini peranan bapa dalam membina keluarga. Mereka seharusnya memainkan peranan yang sama penting dengan ibu dalam mendidik keluarga dan memberikan kelonggaran kepada ibu yang mahu bekerja untuk menyumbang kepada ekonomi keluarga,” kata Mariam dalam memberikan sokongannya.

“Buku Piagam Wanita Islam ini adalah sangat baik. Sesiapa yang mahu menaja, bolehlah beli buku ini dan edarkan secara percuma kerana sekarang tidak ramai orang suka membaca,” tambahnya.

Buku tersebut boleh didapati dengan membeli di laman web http://wanita.ikram.org.my atau menghubungi talian 03-8945 6999.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia