Pesta Tanglung eratkan perpaduan, merakyatkan masjid

Sambutan ini bertujuan mengeratkan perpaduan kaum dalam kalangan masyarakat setempat serta merakyatkan masjid sebagai pusat komuniti pelbagai kaum.

“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu daripada lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu pelbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain).” (al-Hujuraat: 13)

Khairul Anuar Kamaruddin, Timbalan Yang Dipertua IKRAM Batu ketika menyampaikan ucapan pembukaan mengupas mengenai tujuan manusia diciptakan berbeza adalah untuk berkenalan sebagaimana yang dijelaskan dalam ayat tersebut.

Memetik ayat tersebut, beliau turut menekankan bahawa semulia-mulia manusia di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya, bukan keturunan atau bangsanya.

    

Ucapan pembukaan, demo mi tarik dan melepaskan tanglung

Khairul Anuar turut berkongsi mengenai Islam sebagai agama wacana sebagaimana yang dijelaskan dalam surah an-Nahl ayat 125.

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalanNya, dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk,” jelasnya.

Masyarakat setempat termasuk kaum Cina, ahli kariah dan ahli-ahli IKRAM telah mengikuti acara sambutan antaranya demonstrasi membuat mi tarik, menyalakan tanglung mini dan melepaskan tanglung terbang.

Majlis sambutan turut diserikan dengan pameran mengenai Islam oleh Hidayah Centre Foundation dan kehadiran Pengerusi MACMA Kuala Lumpur, Dr. Ann Wan Seng.

“Semoga lebih banyak lagi program-program silang budaya seperti ini yang akan dianjurkan pada masa hadapan.”

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia